1 nap a Szicsek pálinkafőzdében

Már az egyetemi évek alatt a Kisvigadó étteremben a Szicsek pálinkák kóstolásakor egyértelmű volt számunkra, hogy szeretnénk megismerni majd a helyet is, ahol ezek a remek termékek készülnek hagyományos kisüsti technológiával, illetve természetesen magukat az alkotókat is. Olvastuk Szabados János barátunk (e-pálinka) beszámolóját is, ami szintén felcsigázta az érdeklődésünket. Bár már régóta terveztük a látogatást, valahogy a megvalósítás váratott magára. Hirtelen ötlettől vezérelve, kis szervezés után Kati és én felkerekedtünk és leutaztunk Tiszaföldvárra. Bár a főzdét csak egy aprócska tábla jelezte - amit természetesen nem vettünk észre- , és a helybéliek is bátortalanul igazítottak útba, mégis hamar megleltük. A múlt és a jelen csodás találkozása, vendégszerető emberek fogadtak minket.

Az üzem története a II. Világháború előtti időszakra vezethető vissza. Akkoriban a Kovács testvérek szikvízüzemet üzemeltettek itt. A környéken található laza homokos talaj kedvezett a szőlőművelésnek, így olyan hagyományos szőlőfajták kerültek telepítésre, mint a kövidinka, szürkebarát, hárslevelű, kékoportó, cserszegi fűszeres, stb. Később egy igazi pincegazdaság alakult itt ki, mely a szikvízgyártás mellett bor- és ecetkészítéssel foglalkozott. Később pálinkafőzéssel bővült a repertoár. Akkoriban még az értékmentés volt a cél, mely többek közt nyitott kádas erjesztést és romlófélben beérkező gyümölcsöket jelentett.

Szicsek János korábban is foglalkozott pálinkafőzéssel, de 1992-ben mikor Tiszaföldvárra visszatért volt lehetősége arra, hogy megvásárolja ezt a régi üzemet. Ekkor indult el a Szicsek Pálinkafőzde. 2 főzőüsttel és 2 finomító üsttel kezdték meg a főzést, - ezeket jelenleg is meg lehet tekinteni - , majd ezek  szerepét 2014 júniusában átvette 4 db gázfűtésű HAGYÓ SPIRIT főzőüst és a hozzájuk tartozó 4 db finomító üst, amiket a 2013-ban elkészült új épület fogadott magába. Mai szemmel hihetetlen, hogy a 2014 elejéig készült, díjnyertes pálinkák és párlatok milyen berendezéseken készültek.

A pálinkák és párlatok kizárólag kisüsti technológiával készülnek, és ami szintén szokatlan a szakavatott szemeknek, sem a régi, sem az új berendezéseken nincsen Pistorius tányér.

A főzést Lehniczki Tivadar felügyeli, aki bár  már 87. évében jár, mégis aktív és fiatalos. Sokaknak példaként szolgálhat az az alázat, amelyet a főzés felé mutat. 40 évig a MÁV szentesi állomásának állomásfőnöke volt, s ez a precizitás, amit a vasút megkövetelt Tőle munkája során, jó szolgálatot tesz a főzés bonyolult adminisztrációs feladatainak megoldásában.

Az alapanyagot többek között a főzde melletti 6 hektáros gyümölcsös adja (cseresznye, szilva, kajszi és szőlő), valamint a Rákócifalván található 10 hektáros barackos. Természetesen a fogyasztói igények kielégítése miatt vásárolnak is gyümölcsöt - többek közt az illatos irsai olivér szőlőt - a környező településekről, valamint különleges alapanyagokat is pl. a Felvidékről.

A főzdében kizárólag kereskedelmi főzés folyik, bérfőzéssel nem foglalkoznak. Számunkra meglepő információ volt, hogy ezen a kis településen összesen 8 db főzde működik. A bevételek jelentős része a magyarországi értékesítésből származik, nagy szerepet tölt be a gasztronómiában történő értékesítés, de Szicsek János az elsők között volt, aki felismerte az export fontosságát. Jelenleg a magyarországi export körül-belül 50%-át a Szicsek realizálja.

Az exporteredményekből is látszik, hogy nagy  hangsúlyt fektetnek a külföldi jelenlétre. Rendszeresen járnak nemzetközi kiállításokra, de jelen vannak számtalan országban, mint pl. Szlovákia, Románia, Lengyelország, Kanada, Oroszország. Ifjabb Szicsek János egy frappáns mondattal fogalmazta meg a pálinka szerepét a párlatok piacán: “A pálinka a párlatok Ferrari-ja.” Nos mi is tudunk azonosulni a gondolattal!

Felhívta a figyelmet arra is, hogy nagy gonddal kell eljárni az értékesítéskor, mert nem csak az egyes országok egyedi jelölési kötelezettségeit kell figyelembe venni, hanem az egyedi piaci elvárásokat is. Például a nálunk vagy Ausztriában már megszokott fekete pálinkás üveget más országokban nem fogadják el, mert véleményük szerint így nem lehet látni mi van az üvegben.

Egyedülálló és újító kezdeményezés volt megnyitásakor a  Magyar Pálinka Háza, amely Budapest központjában, a Rákóczi úton található. A boltban sehol nem szerepel a Szicsek név, ezzel szemben 70 főzde, közel 1200 terméke található meg. A jelenlétért a főzdéknek nem kell külön fizetni sem. Több hasonló boltot is üzemeltetnek, többek közt: Szegeden, Kecskeméten, Szolnokon, Gyulán.

Pálinkák

A Prémium sorozatuk 24 tagból, az Ó-sorozat 6 tagból áll, a pálinkák általában 44-46%-os alkoholfokúak.

A piaci igényeket követve ágyas és mézes sorozatot is bevezettek, ami nagyon kedvelt let a fogyasztók körében. A mézes barackban a pálinka alaphoz többek között kíváló minőségű, helyi termelésű méz is kerül.

Jellemző a cégre a folytonos megújjulás utáni vágy is. Ennek részeként például elkezdtek foglalkozni a pálinkák hosszútávú érlelésével is, a hordókban vannak olyan pálinkák, melyeket akár 15-20 évig is érlelni fognak. Egyedülálló az is, hogy hatalmas pálinkakészlettel rendelkeznek a hazai és külföldi fogyasztói igények kielégítésére.

Az utóbbi években nagyobb hangsúlyt fektetnek a vendéglátásra is, így a látványfőzde mára kerti tóval, állatokkal teli parasztudvarral , halastóval és kóstolóteremmel, bográcsozó lehetőséggel várja az ide látogatókat. Természetesen a finom pálinkák mellé a környékre jellemző ételeket kínálják.

Persze nem múlhatott el a nap kóstolás nélkül. Összesen 13 pálinkát ,illetve párlatot kóstoltunk meg. Többek között a kuriózum és fesztiválkedvenc sárgadinnye és sütőtök párlatokat, jonathán érlelt almát, piros vilmost, málnát, vadmálnát, de persze nagy kedvencem a birspálinka sem maradhatott el. Megkóstoltuk az idei év Pálinkakíválóságait is, a cigánymeggyet és az irsai olivér szőlőpálinkát is. A Pálinkalakulat abszolút kedvencei ez utóbbi és a kökénypálinka voltak.

Nagy élmény volt számunkra, hogy egész nap velünk volt Szicsek János két fia János és Attila, Gálik András a cég marketingese, illetve nem utolsó sorban régi jóbarátom és évfolyamtársam Aliczki Peti, de amire álmunkban sem gondoltunk, hogy lesz módunk majd pár szót váltani a cég stratégájával, magával Szicsek Jánossal. Mikor arról kérdeztük, hogy  hogyan fogadta az életműdíjjat, melyet júniusban kapott, azt mondta, hogy bár nagy megtiszteltetés volt számára, mégis az a legfontosabb, hogy a fogyasztó másodszorra is leveszi-e a polcról a pálinkáit. Véleménye szerint nincs ennél nagyobb elismerés. A falon most is fenn van egy 9 pontból álló bakancslista azokról a tervekről, amiket még meg akar valósítani, nagy volumenű, projektek, csodás célok.. Kívánjuk, hogy minden álmuk váljon valóra!!

Nagyon köszönjük, hogy ott lehettünk!