Sütőtök-rémleves
Az alaprecept Andi barátnőmtől való és azért az egyik kedvencem, mert valójában nem szeretem a sütőtököt, de ebben a formájában mégis szívesen fogyasztom.
Hozzávalók:
- 1 kg sütőtök (közepes méretű)
- 1 l szárnyas alaplé (amennyi ellepi a tököt)
- kapor ízlés szerint (lehetőleg friss)
- egész gyömbér ízlés szerint
- 0.5 csokor petrezselyem (lehetőleg friss)
- chili ízlés szerint
- fehérbors ízlés szerint
- 1 csipet szerecsendió
- 1 teáskanál ételízesítő
- só ízlés szerint (a tök édességétől is függ)
- 1 dl habtejszín (lehet főzőtejszín is)
- 1 ek tejföl
- 5 dkg tökmag (elhagyható, ha a tök magját használjuk)
- 2 teáskanál Brill birs pálinka
- Elkészítés:
- A tököt megpucoljuk, felkockázzuk, majd feltesszük annyi alaplével vagy vízzel főni, amennyi ellepi.
- Hozzáadjuk a fűszereket, a petrezselymet finomra vágva, chilit, fehérborsot, gyömbért és a kaprot egészben, ezt később majd kivesszük a főzés végén.
- Mikor puhára főtt a tök, akkor összeturmixoljuk, majd kikeverjük a tejszínt a tejföllel, hozzáadunk egy keveset a levesből, és óvatosan együtt habverővel hozzákeverjük a leveshez. Pici balzsamecetet is adhatunk hozzá, és birspálinkát.
- A tökben található magokat megpirítjuk, és tálaláskor díszítésül hozzáadjuk. Lehet használni a boltban kapható tökmagot is pirításhoz.
2 komment