Sütőtök-rémleves

sutotokkremleves-ledomoni-konyhajabol.jpg.crop_display.jpg_800x598

Az alaprecept Andi barátnőmtől való és azért az egyik kedvencem, mert valójában nem szeretem a sütőtököt, de ebben a formájában mégis szívesen fogyasztom.

Hozzávalók:

  • 1 kg sütőtök (közepes méretű)
  • 1 l szárnyas alaplé (amennyi ellepi a tököt)
  • kapor ízlés szerint (lehetőleg friss)
  • egész gyömbér ízlés szerint
  • 0.5 csokor petrezselyem (lehetőleg friss)
  • chili ízlés szerint
  • fehérbors ízlés szerint
  • 1 csipet szerecsendió
  • 1 teáskanál ételízesítő
  •  ízlés szerint (a tök édességétől is függ)
  • 1 dl habtejszín (lehet főzőtejszín is)
  • 1 ek tejföl
  • 5 dkg tökmag (elhagyható, ha a tök magját használjuk)
  • 2 teáskanál Brill birs pálinka
  • Elkészítés: 
    1. A tököt megpucoljuk, felkockázzuk, majd feltesszük annyi alaplével vagy vízzel főni, amennyi ellepi.
    2. Hozzáadjuk a fűszereket, a petrezselymet finomra vágva, chilit, fehérborsot, gyömbért és a kaprot egészben, ezt később majd kivesszük a főzés végén.
    3. Mikor puhára főtt a tök, akkor összeturmixoljuk, majd kikeverjük a tejszínt a tejföllel, hozzáadunk egy keveset a levesből, és óvatosan együtt habverővel hozzákeverjük a leveshez. Pici balzsamecetet is adhatunk hozzá, és birspálinkát.
    4. A tökben található magokat megpirítjuk, és tálaláskor díszítésül hozzáadjuk. Lehet használni a boltban kapható tökmagot is pirításhoz.