Pálinkalakulat

2016\08\13

Diókrémes palacsinta

Hozzávalók:

Palacsinta (kb 15 db):

20 dkg liszt, 2 db egész tojás, 3 dl tej (helyettesíthető mandulatejjel), 2 dl víz, 3/4 dl étolaj, 1 csipet só, 1 evőkanál nádcukor (elhagyható)

Diókrém:

20 dkg őrölt dió, 2,5 dl tej, kb. 10 dkg porcukor, kb 8 dkg barackpálinkába áztatott aszalt barack felaprítva

Elkészítés:

1. A palacsinta alapanyagait keverjük csomómentesen össze. Pihentessük kb 20-25 percig. A teflon palacsintasütőt kenjük ki olajjal (elég az első palacsinta előtt), majd süssük ki a palacsintákat.

2. A diókrémhez forraljuk fel a tejet a porcukorral, majd adjuk hozzá az aprított aszalt barackot.

3. Töltsük meg a palacsintákat. A felére kenjük fel nem túl vastagon a diókrémet, hajtsuk félbe, majd a hajtást ismételjük meg újra, így a végén egy háromszöget kapunk.

4. Tálaláskor öntsünk rá csokiöntetet.

Jó étvágyat! :-)

 

Desszertek

2016\08\04

Sajtban sült, pálinkába áztatott aszalt meggyel töltött sertéskaraj

Gyors recept, előkészíthető előző nap, majd a vendégek érekzése előtt frissen készíthető! 

Hozzávalók (2 személyre): 

kb. 30 dkg sertéskaraj (4 szelet)

5-10 dkg füstölt vagy cheddar sajt

kb 20-25 dkg trappista sajt

1 doboz főzőtejszín (100 ml)

1 egész tojás

1 evőkanál aprított meggypálinkába áztatott aszalt meggy

só, bors fűszerpaprika ízlés szerint

Elkészítés:

1. A karaj szeleteket kissé klopfoljuk ki, sózzuk, borsozzuk, majd pirítsuk aranybarnára olajon. Tegyük félre.

2. Reszeljük le a trappista sajtot, majd a felét szórjuk egyenletesen egy kisebb magas falú tepsibe.

3. Helyezzünk 2 db hússzeletet a sajtágyra, majd a lereszelt füstölt sajt egy részét halmozzuk a hússzeletekre.

4. Rakjuk a sajtra a meggyaprítékot (előző este áztassuk meggypálinkába az aszalt meggyet, majd aprítsuk fel).

5. Szórjuk rá a többi füstölt sajtot a halomra, majd fedjük be őket a maradék két hússzelettel.

6. Szórjuk rá a maradék trappista sajtot a hússzeletekre.

7. Keverjük össze a főzőtejszínt a tojással, ízlés szerint sóval, borssal és fűszerpaprikával.

8. Tegyük be a sütőbe 180 C-ra, majd süssük kb. 30 percig, míg kellemes pírt nem kap a sajt. Hőlégkeveréssel rásegíthetünk a sütés végén.

9. Kukoricás rizzsel tálalva a legfinomabb, de minden köret illik hozzá. 

Főételek

2016\08\01

Pálinkafőzés családias légkörben - Czetis

Történetünk pár héttel korában kezdődött, amikor is a Pálinka on Board-os srácok - Bandi És Petya - úgy döntöttek, hogy kíváló minőségű cseresznye-cefréjüket a Vértes lábánál fekvő Száron, a Czetisben főzetik le. Úgy határoztak, hogy az élményt másokkal is megosztják, így meghívást kapott többek között a Pálinkalakulat is egy közös pálinkafőzésre. Egy esős szombat délelőtt indultunk el Budapestről, viharos szélben. Száron kedves barátunk Balogh Krisztián, a főzde egyik tulajdonosa fogadott.

A Czetis

A Czetis látvány pálinkafőzde és étterem 2015 januárjában kezdte meg működését, jelenleg Krisztián és Édesapja a főzőmesterek. A Czetis mára már tagja a Pannon Pálinkafőzők Egyesületének is. A bér- és kereskedelmi főzdét, éttermet, rendezvénytermet magába foglaló Czetis ház mellett egy 350 négyzetméteres rendezvénysátor is rendelkezésre áll. A sváb település múltját megidéző beltéri látvány összhangban van a futurisztikus külsejű, egyedi tervezésű, Holecz Csabi által megálmodott  Destiller berendezéssel (Pálinkaműhely). A hely a társasági élet központja, tartanak itt kisebb családi ünnepségeket mint születésnap, házassági évforduló, baráti összejövetelek, pálinka- és sörkóstoló esteket, közös meccsnézéseket, zenés-táncos mulatságokat, de olyan nagyobb rendezvényeket is, mint esküvő konferenciák vagy üzleti vacsorák.

Az étterembe való belépéskor rögtön az impozáns megjelenésű főzőberendezéssel találjuk szembe magunkat, mely a helység dísze is egyben, az épület berendezése pedig a régmúltat idézi, így hamar otthonosan érezzük magunkat. Tovább segítik az ellazulást az udvarias és előzékeny pincérek is, akik lesik minden kívánságát a betérő vendégeknek. Ha nehezünkre esik a választás, András mindenben segítséget nyújt és a jó hangulatról is gondoskodik, ha igényét érezzük.

A pálinkák

A Czetis pálinkák az emúlt évben számos nagy versenyen jó eredménnyel szerepeltek, az ezekről szóló oklevelek díszítik a falat, a kapott érmeket pedig vitrin őrzi. Egyedi kapcsolatot ápolnak több sörfőzdével, így egyik specialitásuk a sörpárlat, amely a különböző rendezvények abszolút közönségkedvence, de természetesen megtalálhatóak kínálatukban az alapgyümölcsök is. A Pálinkalakulat abszolút kedvence a kóstolás során a feketeribiszke az irsai olivér szőlő és a cigánymeggy voltak.

A főzés

Miután a cefre átment az érzékszervi teszten (beledugta mindenki az ujját és megkóstolta), a fiúk átszivattyúzták a főzőüstbe. Krisztián minden esetben készségesen elmagyarázza mindenkinek mi fog történni főzés közben, mikor mire számíthat a főzető, de elméleti kérdésekben is nyugodtan faggathatjuk, mivel részt vett a berendezés tervezésében, jelen volt a kiépítéskor és nem utolsó sorban az OKJ-s Gyümölcspálinka-gyártó tanfolyamot valamint a Corvinus pálinkamesteri képzését is elvégezte. Fel kell készülni arra, hogy a főzés több órán át eltarthat, (esetünkben 3-4 óra volt) a folyamat nem sürgethető anélkül, hogy a párlat minősége ne romolna, így olyan bérfőzetőnek, aki szeretné végignézni a főzés egész folyamatát javasolt szintén baráti körrel érkezni. Főzés közben a baráti beszélgetések mellett jól is lakhatunk, valamint megkóstolhatjuk a Ház pálinkáit is, de kézműves sörök, házi szörpök kóstolására is lehetőség nyílik. A konyha egyébként remek, minden héten van egy menüajánlat, mely levest, főételt és desszertet tartalmaz, de természetesen a la carte is választhatunk. (Én bacon-be göngyölt sertésszüzet ettem burgonyafánkkal, ami nagyon finom volt. :-) )

A főzés egy megadott pontján kérdés elé állunk, hol válasszuk el a párlatfrakciókat. Az előpárlat elválasztása kevésbé képzetteknek sem megy nehezen, de a közép- és utópárlat határa már sokkal nehezebb kérdés. Megtisztelő volt, hogy a Fiúk bevettek a bírálói csapatba és együtt hoztuk meg a nagy döntést. Úgy gondolom nagyon ígéretes lett a végtermék.

Röviden összefoglalva nagy élmény volt az egész nap! Ezúttal is köszönöm a meghívást Petyának és Bandinak, és a szíveslátást Kirsztiánnak, valamint a baráti légkört a Résztvevőknek! Jó volt Veletek! :-)

Ui. : Jól mutatja a dolgozói elkötelezettséget, hogy a dolgozók szabadnapjukon is betérnek a Czetisbe, így találkozhattunk marketingesükkel Borsodi Imivel is. :-)

Bővebb információkat a főzdével, étteremmel és a pálinkákkal kapcsolatban a www.czetis.hu oldalon találhattok! Keressétek Őket különböző fesztiválokon is!

És Te, aki végig olvastad-e rövidke beszámolót és szeretnél POB matricát, megkapod a helyes választ! A pálinkafőző berendezésen - bármily hihetetlen - összesen nem kevesebb, mint 147 plomba található! ;-)

 

Pálinkalauz

süti beállítások módosítása