Szilvapálinkába áztatott aszaltszilvával, sajtal, sonkával, tojással megrakott baconkabátos csirkealagút

mert rövidebb nevet még nem találtam...

Facebook-on az ember néha talál kincseket is, ez is egy ilyen recept volt...bár szokás szerint egy picit felturbóztam. Az első próbálkozás után már vannak új ötleteim is, ezeket is megosztom a végén. :-) Van pár alapanyag, ami nem elhagyható, de egyébként olyan igazi mindent - amit a hűtőben találunk- bele recept. Tálaláskor aztán úgy adhatjuk elő, mintha egy roppant időigényes és nehéz elkészítés előzte volna meg az elfogyasztást, de csak most, csak Ezekért a kedves vendégeknek megtettük. :-)

Íme:

Hozzávalók:

50 dkg csirkemell, kb. 10 dkg bármilyen sonka feldarabolva, 20 dkg kemény sajt (vegyesen lehet cheddar, füstölt, trappist, ami van otthon), kb. 2 szál újhagyma felaprítva, 20 dkg szeletelt bacon, 6 db tojás, kb. 6 szem szilvapálinkába áztatott aszalt szilva felaprítva

Elkészítés:

1. Az őzgerinc formát (nekem kb. 30 cm hosszú kerámiabevonatos kenyérformám volt), kibéleljük keresztbe fektetett bacon-nel úgy, hogy az egyik szelet az egyik oldalon, a másik szelet a másik oldalon lógjon túl.

2. A csirkemellet felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk, szárnyashoz illő fűszerkeverékkel fűszerezzük, majd egy kevés étolajat öntünk hozzá és jól átforgatjuk. (jó ha egész éjszakán át áll a hűtőben, de fél óra elég neki).

3. A befűszerezett húskockáknak kb. felét (lehet picit több), elhelyezzük a tálban, majd rászórjuk a reszelt sajtot, a felcsíkozott sonkát, és a felaprított újhagymát. Elosztva hosszában 4 mélyedést képezünk középen, majd megpróbáljuk a tojásokat felütni a kis fészkekbe, mintha tükörtojást készítenénk. A tojásokat sózzuk meg enyhén. A tojások közti helyre, vagy még korábban alájuk, szórjuk a felaprított aszalt szilvát.

4. 2 db egész tojást verjünk fel villával, sózzuk, borsozzuk (fűszerezzük), majd öntsük nyakon a formát.

5. Rendezzük el a tetején a maradék csirkemell kockát. Ha végeztünk, a szalonnacsíkokkal borítsuk be rakást. Fedjük le alufóliával, majd tegyük be a formát egy magasabb falú tepsibe, amibe öntsünk egy bögre vizet.

6. Tegyük be a tepsivel együtt a formát 220 fokos előmelegített sütőbe, majd süssük 1 órán át. Vegyük le a fóliát, és pirítsuk a szalonnát még kb. 20 percig (én a légkeverést is hozzákapcsoltam).

7. Vegyük ki a formát a sütőből, óvatosan borítsuk át az ételt egy tepsibe (én raktam alá szilikonlapot) és a másik oldalát is pirítsuk meg. Nem kell félni, ki fog jönni a formából! :-)

És a végén pár olyan összetevő, ami még jó lehet benne, persze a teljesség igénye nélkül: felkockázott pritamin, vagy Kápia paprika, felkockázott csemege uborka, felaprított kolbász. Az aszalt szilvát helyettesíthetjük szilvapálinkába áztatott aszalt paradicsommal, vagy meggypálinkába-, feketeribiszke pálinkába áztatott meggyel..stb.