Ropogós kacsa paprikás kifli burgonyával és érlelt aszútörkölyös sárgarépa pürével

 

A kacsa egy nagyon csalafinta állat, nagynak mutatja magát, de mire megsül...hát tessék ez lett belőle. Fotón egész jól néz ki...na jó élőben is. ;-)

 

Hozzávalók 2 főre:

 

Kacsához:

Kb. egész 1 kacsa

só, bors, majoranna (helyettesítésként bazsalikom is használható)

 

Burgonyához:

kb. ½ kg kifli burgonya

Oliva olaj

fűszerpaprika

 

Répapüréhez:

kb. 30 dkg sárgarépa

 

1 mokkáskanál reszelt gyömbér

 

2 teáskanál méz

 

kb. ½ evőkanál vaj

 

só, őrölt bazsalikom ízlés szerint

 

kb. 1 evőkanál Szóráth érlelt aszútörköly pálinka (ízlés szerint változtatható)

 

Elkészítés:

 

  1. A kacsát mossuk meg vízben, itassuk le róla a felesleget. Távolítsuk el az esetleg a testen maradt toll- tokmaradványokat. Bontsuk szét a testet darabokra.

  2. Sózzuk, borsozzuk, a részeket majd hintsük meg őrölt majoránnával, vagy bazsalikommal.

  3. A bőrös oldalakon a bőrt késsel irdaljuk be, majd erre merőleges irányban is tegyük meg ugyanezt, úgy, hogy négyzetes bemetszéseket kapjunk, így könnyebben távozik majd a zsír.

  4. Bőrös oldalukkal lefelé tegyük a darabokat egy tepsibe, majd kb. 180°C-on fólia alatt süssük őket kb. 2 óráig.

  5. 2 óra elteltével vegyük le a fóliát, fordítsuk meg a darabokat, öntsük le a zsír javát és süssük tovább ropogós barnára kb. fél óra alatt. Időközben a maradék zsírral időnként öntözzük meg őket.

  6. A kifli burgonyát eközben pucoljuk meg, vágjuk nagyobb darabokra, tegyük alufóliával kibélelt tepsibe. Olivaolajat keverjünk össze fűszerpaprikával, majd az előzetesen megsózott burgonyákat kenőecsettel kenjük át vele.

  7. Kb. 40 perc alatt süssük meg őket.

  8. A répapüréhez a répákat pucoljuk meg zöldséghámozóval, karikázzuk fel, majd sós vízben főzzük addig, amíg meg nem puhulnak. Szűrjük le őket.

  9. Adjuk hozzá a vajat, a gyömbért, a bazsalikomot, a mézet és bot mixerrel turmixszoljuk össze. Ízlés szerint sózzuk. A végén adjuk hozzá az érlelt aszútörkölyt.