Ropogós kacsa paprikás kifli burgonyával és érlelt aszútörkölyös sárgarépa pürével
A kacsa egy nagyon csalafinta állat, nagynak mutatja magát, de mire megsül...hát tessék ez lett belőle. Fotón egész jól néz ki...na jó élőben is. ;-)
Hozzávalók 2 főre:
Kacsához:
Kb. egész 1 kacsa
só, bors, majoranna (helyettesítésként bazsalikom is használható)
Burgonyához:
kb. ½ kg kifli burgonya
Oliva olaj
fűszerpaprika
só
Répapüréhez:
kb. 30 dkg sárgarépa
1 mokkáskanál reszelt gyömbér
2 teáskanál méz
kb. ½ evőkanál vaj
só, őrölt bazsalikom ízlés szerint
kb. 1 evőkanál Szóráth érlelt aszútörköly pálinka (ízlés szerint változtatható)
Elkészítés:
-
A kacsát mossuk meg vízben, itassuk le róla a felesleget. Távolítsuk el az esetleg a testen maradt toll- tokmaradványokat. Bontsuk szét a testet darabokra.
-
Sózzuk, borsozzuk, a részeket majd hintsük meg őrölt majoránnával, vagy bazsalikommal.
-
A bőrös oldalakon a bőrt késsel irdaljuk be, majd erre merőleges irányban is tegyük meg ugyanezt, úgy, hogy négyzetes bemetszéseket kapjunk, így könnyebben távozik majd a zsír.
-
Bőrös oldalukkal lefelé tegyük a darabokat egy tepsibe, majd kb. 180°C-on fólia alatt süssük őket kb. 2 óráig.
-
2 óra elteltével vegyük le a fóliát, fordítsuk meg a darabokat, öntsük le a zsír javát és süssük tovább ropogós barnára kb. fél óra alatt. Időközben a maradék zsírral időnként öntözzük meg őket.
-
A kifli burgonyát eközben pucoljuk meg, vágjuk nagyobb darabokra, tegyük alufóliával kibélelt tepsibe. Olivaolajat keverjünk össze fűszerpaprikával, majd az előzetesen megsózott burgonyákat kenőecsettel kenjük át vele.
-
Kb. 40 perc alatt süssük meg őket.
-
A répapüréhez a répákat pucoljuk meg zöldséghámozóval, karikázzuk fel, majd sós vízben főzzük addig, amíg meg nem puhulnak. Szűrjük le őket.
-
Adjuk hozzá a vajat, a gyömbért, a bazsalikomot, a mézet és bot mixerrel turmixszoljuk össze. Ízlés szerint sózzuk. A végén adjuk hozzá az érlelt aszútörkölyt.