Gyors feketeribiszke- és málnapálinkás bodzavirágos eperlekvár

alternatív verzió: Aletta muskotályos szőlőpálinkás lótuszvirágos eperlekvár

Piskóták édes tészták remek kísérője.

Hozzávalók:

1,5 kg eper

fél citrom leve

20-30 dkg cukor (eper édességétől függően)

1 csomag 3:1 arányú lekvárzselésítő anyag

2-4 cent feketeribiszke pálinka (én Cruxx-ot használtam)

2-4 cent málnapálinka (én Schiszler-t használtam)

kb. 10 tányérnyi bodzavirág (megmosva)

Elkészítés:

1. Az epret előző este csumázzuk ki, majd turmixoljuk le. Áztassuk bele a bodzatányérokat egy éjszakára. Másnap emeljük ki őket (nem baj, hogy ha a virágok lehullanak).

2. Adjuk az epervelőhöz a citrom levét a cukrot és a lekvárzselésítőt (árulnak 2 az 1-ben verziót is, ott a leírás szerint járjunk el).

3. Forraljuk, majd miután forrni kezd, még pár percig melegítsük, ha szükséges merjük le a habját.

4. Miután levettük a tűzről, adjuk hozzá a pálinkákat, majd merjük steril üvegekbe.

5. Állítsuk fejre 5 percig, majd visszafordítva hűtsük ki.

Bodzavirág helyett használhatunk szárított lótuszvirágot is (teaként fogyasztják). Ebben az esetbenis ugyanúgy járunk el, mint a bodzavirágnál. Egy ájszak áztatás után szűrővel lemerjük a virágokat (könnyen megy, mert a tetjén úsznak), majd ugyanúgy folytassuk, ahogy az előzőnél. A végén Aletta szőlőpálinkát adjunk hozz, kb. 5-6 centet.