Gyömbéres sárgabarackos pite

Pálinkabírálóként nem csak az egyes gyümölcsök jellegét kell ismernünk, hanem az egyes gyümölcsfajtákét is. A szőlőből készült párlatok bírálata igen nehéz, mert rengetek fajta ismert, ráadásul készülhet szőlőpálinka, törkölypálinka, a szőlők borából párlat és a seprőből ráadásként seprőpárlat is. Ezért minden segítséget szívesen fogadunk, ami segít megjegyezni az egyes fajtajellegeket. Kb. egy éve pálinkabíráló tréningen mondta el véleményét egy Muscat blanc pálinkáról egy sommelier-nek készülő lány. Ő a gyömbéres barackos pitéhez hasonlította, ami azóta is mozgatta a fantáziám, ezért pusztán szakmai okokból el is készítettem. :-)

Hozzávalók:

Tésztához:

2,5 bögre liszt

2 evőkanál kristálycukor

1/2 teáskanál só

12 evőkanál hideg vaj kockákra vágva (egy kanál 15-20 g)

6 evőkanál hideg víz

Töltelék:

3/4 csésze kristálycukor

2 evőkanál kukoricakeményítő

2 evőkanál tápiókakeményítő (helyettesíthető 1 evőkanál kukoricakeményítővel)

3 evőkanál friss reszelt gyömbér (vagy 1,5 teáskanál őrölt gyömbér)

1 teáskanál őrölt fahéj

1 nagyobb csipet só

kb. 600 g sárgabarack kimagozva, kb. fél centisre felszeletelve

kb. 6 evőkanál darált barackpálinkába áztatott aszalt barack (az aszalványt áztassuk be annyi pálinkába, hogy ellepje, majd 1 éjszakát hagyjuk állni. másnap aprítsuk kisebb darabokra és botmixerrel őröljük pépesre)

1 teáskanál reszelt citromhéj

Elkészítés:

1. A tésztához keverjük össze a lisztet, kristálycukrot, sót, majd adjuk hozzá a vajat és a vizet. Gyúrjunk belőle tésztát, majd formázzunk belőle cipót. Tegyük be a hűtőbe, míg fel nem használjuk.

2. Keverjük össze a kristálycukrot, keményítőt, tápiókakeményítőt, a sót és a fahéjat, majd adjuk hozzá a citromhéjjat.

3. Adjuk a keverékhez a barackot és a reszelt gyömbért (ha őröltet használunk, akkor a száraz komponensekkel kell először összekeverni), valamint a pálinkás barackpépet.

4. Felezzük el a tésztát, majd kevés liszttel nyújtsuk ki úgy, hogy egy normál piteforma peremén kb fél centivel nyúljon túl. Helyezzük be a formába és igazítsuk a formához. A tészta másik felét felhasználásig rakjuk a hűtőbe.

5. Töltsük meg a formát a töltelékkel, majd a peremen túlnyúló tésztrészt hajtsuk rá a töltelékre. Nyújtsuk ki a másik tésztarészt is, majd helyezzük a töltelékesre, és "tapogassuk le" a széleken.

6. Vágjunk egymással szemben 4 csepp alakú lyukat a tésztán, hogy sütés közben a gőz eltávozhasson.

7. Helyezzük a pitét hűtőbe, és melegítsük elő a sütőt lb. 180 C-ra.

8. Süssük a pitét kb. 50-60 percig, míg aranybarna nem lesz (ha még nem elég barna, légkeveréssel süssük még kb. 1/4 óráig).