Pikáns fűszeres vörös lencse karamellizált hagymával és spenóttal
Hozzávalók:
3 evőkanál növényi olaj
1,5 db nagyobb hagyma (félbe vágva, félhold alakúra felszeletelve)
kb. 1 evőkanál só
1 csésze vörös lencse (2 dl) – jól átmosva, víztelenítve
2 db szárított babérlevél
½ chilipaprika finomra vágva (érdemes a magokat eltávolítani)
1 evőkanál aprított gyömbér – nekem gyömbérszirup volt otthon
1 teáskanál őrölt koriander
½ teáskanál kurkuma
1 csokor (kb. 300 g) friss, vagy kiolvasztott gyorsfagyasztott spenótlevél – nem bébispenót (a frissről le kell vágni a szárat és félbe vágni)
½ teáskanál köménymag
2 fokhagymagerezd finomra vágva
kb 2 cent Aletta szőlőpálinka, vagy bármilyen muskotályos szőlőpálinka
4 csésze barna basmati rizs, kuszkusz, vagy quinoa (én hagyományos hosszúszemű rizst készítettem hozzá)
Elkészítés:
Hevítsünk 3 evőkanál növényi olajat, majd adjuk hozzá a szeletelt hagymát. Adjunk hozzá egy csipet sót. Főzzük kb. 20 percig gyakran keverve, lefedve, majd fedés nélkül, míg lágy és kicsit ropogós nem lesz a széle. Ha elkészült, tegyük félre a hagymát egy tányérra.
A vörös lencsét mossuk át, csepegtessük le, majd rakjuk egy lábosba, kb. 2 és ¾ csésze vízzel és a 2 babérlevéllel. Forraljuk, majd közepes hőmérsékleten főzzük kb. 5-10 percig, míg puha nem lesz (egy része szétesik). Időközben távolítsuk el a felszínről a keletkező habot. Húzzuk le a tűzről, de ne szűrjük le.
A hagyma edényébe rakjuk a chilit, gyömbért, koriandert, kurkumát és 1 evőkanál sót. Melegítsük közepes hőmérsékletűre, majd adjuk hozzá a spenótot. Gyakori kevergetés mellett főzzük kb. 5 percig. Adjuk hozzá a hagymát és a keveréket adjuk hozzá a lencséhez, majd keverjük jól össze.
Hevítsük 1 evőkanál olajon a köményt és a finomra vágott fokhagymát, majd adjuk a lencséhez. Ha szükséges sózzuk. Végül adjuk hozzá a pálinkát ízlés szerint.
Tálaljuk ízlés szerint előkészített rizzsel, kuszkusszal vagy quinoa-val.