Pálinkalakulat

2021\04\11

Pálinkás élet a pandémia idején

Gong Pálinkaház

A főzdelátogatásokkal egybekötött személyes találkozások pálinkás barátaimmal már hosszú ideje váratnak magukra, a pálinkaversenyek száma is lecsökkent, ezért mostanság kevés lehetőségem nyílik arra, hogy megmutassam a főzdék rejtett kincseit és a titkos pálinkafavoritjaimat. Bízva abban is, hogy a pálinkás élet lassacskán újraindul, bemelegítésként, lélekmelegítőként most egy cikksorozatot indítok útjára, amelyben a korábbi látogatásaimat, élményeimet felidézve mutatom majd be a számomra kedves főzdéket és az általam felfedezett rejtett titkaikat, kincseiket.

1. Gong Pálinkaház

Pontosan emlékszem a dátumra, hogy mikor kóstoltam először Gong pálinkát és ez a nap 2018. március 8-án volt. Szabó Edit borszakíró kifejezetten női borászoknak dedikált borkóstolóján a Cherchez la femme-en vettünk részt pálinkabíráló kolléganőimmel, ahol a Balaton Open elnevezésű pálinkaverseny népszerűsítése céljából kóstoltattuk több főzde pálinkáit. A verseny több szempontból is újszerű volt, egyrészt csak női pálinkabírálók vettek részt rajta, a hagyományostól eltérő volt a pontozási és értékelési rendszer, másrészt csak 3 gyümölccsel lehetett nevezni, almával, cseresznyével és szőlőtörköllyel. A kóstolókat rendre faggattuk az est során, hogy a megízlelt pálinkák közül melyik lenne a kedvencük és - főként a hölgyek - egyre gyakrabban mutattak a Gong cseresznye pálinkájára. Természetesen nem kérdés, megkóstoltam én is. Ennyi idő távlatából felesleges lenne szakértő bírálatot mondani róla, hiszen a tétel már nem kapható, de azt hiszem sokat elmond az is, hogy több ezer megkóstolt pálinka után is emlékszem rá. Később már egyre gyakrabban találkoztam a Gong pálinkákkal különböző pálinkaversenyeken, egyre több cikk jelent meg az elért eredményeikről (Quintessence - Közönségdíj - Fuji alma, World Spirits Award First Class Destillery minősítés, kétszeres Destillata nemzetgyőztes, TOP pálinkakiválóság elismerések, stb.), így elég gyorsan bekerült azon főzdék közé, akiknek a stabilan jó minőség okán pálinkáit jó szívvel ajánlottam az ismerősöknek.

Az ott tett látogatásom alapján azt hiszem nem túlzás azt mondani, hogy a Deszken található Gong Pálinkaház egy igazi ékszerdoboz, amely a tulajdonosok Dr. Zámbó Anita és László Sándor szerelemgyereke és persze tovább növeli belső értékeit az is, hogy mind az előállításban, mind az értékesítésben a család több tagja is részt vesz, akik szintén szívüket-lelküket beleteszik a közös munkába. A pálinkáik előállításához kizárólag jó minőségű gyümölcsalapanyagot használnak fel, e célból saját gyümölcsöst is telepítettek, kajszibarack, sajmeggyfákkal, sommal és szőlővel. A nagy fokú precizitás mellett azt hiszem az örökös megújulás az, ami elsősorban jellemzi a főzdét. Bizonyítja ezt az is, hogy reagálva a piaci igényekre saját előállítású gineket is bevezettek a portfóliójukba. A fogyasztók széles körű igényeinek megfelelve egyszerre több gint is bemutattak a piacnak, a hibiszkusszal és rózsaszirommal fűszerezett - egyébként Word Spirits ezüstérmes - Lady Pinket kifejezetten nőknek szánják, míg az ánizzsal, gyalogbodzával és zsályával fűszerezett Man Blue célcsoportja inkább a férfiak. A legnagyobb meglepetést számukra is a kifejezetten a magyar szájíz szerint megalkotott és ezt a névválasztásban is tükröző Hunor okozta, - amely egyébként a személyes kedvencem is - hiszen a World Spirits Award világbajnokságon gin-vodka kategóriában 5 kontinens előállítóit maga mögé utasítva lett első helyezett 2020-ban. A gin jellegét meghatározó boróka mellett a magyaros gerincet a gyömbér, menta, petrezselyem alkotják, melyek kiegészülnek többek között citrusokkal, rózsaszirommal, korianderrel és homoki szarvasgombával. Igazi ízkavalkád, amelyet a tonik kesernyés, jeges hűssége tesz teljessé.

Természetesen egy ilyen főzde a pandémia idején sem tétlenkedhetett, 2020. őszén fejezték be a főzde melletti korszerű gyümölcsfeldolgozó csarnokot, ahol a későbbiekben a gyümölcsfeldolgozás mellett majd gyümölcsliofilizálást és gyümölcslekvárok előállítását is tervezik. Nagy hangsúlyt fektetnek továbbá a pálinka népszerűsítésére, amelyhez egy közösségi élményteret is létrehoztak Szeged belvárosában, amely a Station Pálinkabisztró névre hallgat. A Gong pálinkákhoz prémium sonka- és sajtkülönlegességeket kínálnak és természetesen desszertjeiket, csokibonbonjaikat is pálinkával ízesítik. Tavaly karácsonyra a cég a Demeter Chocolate-tal együttműködésben előrukkolt egy Irsai Olivér pálinka ízesítésű szaloncukorral is, amely a Kézműves szaloncukrok versenyén 2. helyezést ért el. A pálinkás közösségépítés természetesen itt nem ér véget, az Andrássy út közelében, Budapesten hamarosan megnyitja kapuit a Station Budapest, amelynek egyik nem titkolt célja a pálinka népszerűsítése. Amennyiben a vírushelyzet engedi, heti rendszerességgel terveznek majd különböző eseményeket, kóstolókat tartani vendégelőadóikkal, hogy minél több embernek megmutassák a minőségi pálinkák szépségeit. Addig is nagy hangsúlyt fektetnek a  munkatársaik képzésére, tréningezésére. Az értékesítő csapatba egy sokak számára ismerős arcot is leigazolt a cég, Ő Vasas Bea pálinkamester-pálinkabíráló, aki korábban a Schiszler és az Alexander csapatait erősítette. A cég termékeinek arculata is vérfrissítést kapott, a külső mellett megváltozott a logó is és új szlogent is kapott a márka, ez a "Hadd szóljon!". Új termékcsoport is született, a Gong gyümölcsborok, meggy, piros ribizli és eper-málna ízesítésben kaphatók.

Ami számomra is újdonság volt és a korábban már említett látogatásom apropóját adta, az egy a főzdében szervezett workshop volt, amelyet a tervek szerint időről időre követni fog több is. A Gong különböző, pálinkához köthető szakterületek (reklám, marketing, pálinkaelőállítás, pálinkabírálat, stb.) jeles képviselőit hívta meg, hogy a munkatársakkal együtt vizsgálják meg a pálinka helyzetét, a termékeik pálinkapiaci lehetőségeit. A workshop elmaradhatatlan része volt természetesen a pálinkakóstolás is.  A tételsorból szőlő-törköly kategóriából külön kiemelném az Olaszrizling szőlő pálinkát, mely szőlővirágos, töppedt szőlőre emlékeztető, kedvesen mézes íz- és illatjegyeivel lopja be szívünkbe magát, a Cabernet Sauvignon szőlő pálinkát, amely szépen bemutatja a fajta jellemző illatjegyeit, a chilis-csoki, paprika, bors, ibolya és aszalt szilva is szépen megmutatkozik benne, valamint a bírákat még kicsit megosztó és kevésbé közismert Kabar szőlőből készült pálinkát, amely mézédes, mazsolás, diós-grillázsos ízvilágával tűnt ki és a Zéta törkölypálinkát, amely gesztenyepürés, diópános, legjobban a pozsonyi kiflire emlékeztető illatával és mazsolás-diós ízvilágával lehet majd vonzó a fogyasztók számára. És ha már cseresznyével kezdtem a sort, legyen egy cseresznye a befejező tételünk is. Ezúttal egy "szelíd" vadcseresznye pálinka vált csodálatom tárgyává. Ebben a tételben a lekvárosság és a gyümölcs üdesége egyaránt megjelenik, illatában többek között a kellemes, aszalt cseresznyés jegyek, az étcsokoládé és a bonbonos, tonkababos jegyek hagynak maradandó nyomot, míg ízében marcipános, kakaóporos és fűszerpaprikás  ízjegyek eredményeznek emlékezetes és maradandó ízélményt.

És ha valaki azt hiszi, hogy a Gong csapata nem tervez további meglepetéseket, az nagyot téved. Ha kíváncsiak vagytok, hogy mi köze a Gongnak Kukutyinhoz, akkor figyeljétek őket, hamarosan erre a titokra is fény derül!

Pálinkalauz

2019\10\27

Reneszánsz hangulatban a Kunság-Szesz Zrt.-nél

avagy nem minden az, aminek látszik

Bő egy hete egy napsütéses pénteki délutánon a PM7 Klub maroknyi csapata leutazott Kiskőrösre a Kunság-Szesz Szeszipari Zrt. telephelyére egy kóstolóval összekötött üzemlátogatásra. Bevallom kétellyel vegyes izgalommal kezdtük meg a látogatást, hiszen hogyan is feledkezhettünk volna meg arról, hogy az úgynevezett "Aranyháromszögként" is ismert területen járunk. Ami rögtön feltűnt, hogy Nagy László tulajdonos őszintén, leplezetlenül beszélt mind az elért sikereikről, mind ezek árnyoldaláról. Az üzem egész területét bejárhattuk, nem voltak tiltott területek. Nagy tisztaságot és egy igazán korszerű kommersz szeszesital előállító üzemet láttunk, modern berendezésekkel. És, hogy pár szót a cégről is szóljunk, a Kunság-Szesz Szeszipari Zrt. családi vállalkozásként indult és már közel 20 éves múltra tekint vissza. Mára az ország egyik legnagyobb szeszipari üzemévé vált. A cég fő profilja a hideg úton előállított kommersz szeszesitalok forgalmazása, de egyre nagyobb teret kap a minőségi pálinkatermékek előállítása is. A cég "vezérhajója" az előttünk sem ismeretlen Mátyás keserű likőr, amely már 2012-ben a Destillata versenyen arany minősítést szerzett. A helyiek vélt jótékony hatása miatt varázsitalnak tartják és jól jellemzi népszerűségét az is, hogy más cégek megpróbálják leutánozni is. Bár az ital receptje titkos, de egyik publikus hozzávalója a zsálya, amely már a reneszánsz kor fűszerei között is igen fontos szerepet töltött be. Nos nem vagyunk keserű likőr rajongók, de valóban jó ízléssel kerültek kiválasztásra a felhasznált gyógynövények és fűszerek és nagyon kellemes az édes és keserű ízek aránya, behűtve nagyon jól fogyasztható ital. A Zrt. által Mátyás néven forgalmazott pálinkák neve ismerősen csengett már, hiszen időről időre felbukkant a nevük pálinkaversenyek díjátadóin, de persze a tételek beazonosítására - lévén, hogy a pálinkabírálatok vakon történnek - korábban nem volt lehetőségünk. A túránk természetesen a Mátyás Pálinkaházat is érintette, ahol 3 hatalmas Hagyó féle főzőberendezés áll rendelkezésre a főzésre. A pálinkafőzést 2013-ban kezdték meg a cégnél és már 2014-ben a Gyulai pálinkaversenyen champion díjas lett a lepotica szilvapálinkájuk és a Pálinkakiválóság könyvbe is több pálinkájuk bekerült. Emellett nem elhanyagolható, hogy a Destillata-n is értek el sikereket. Ami számunkra elsőként meglepő volt, hogy a főzőmesterük Gyurján Attila - akinek a nevét érdemes megjegyezni - még csak 22 éves. Eredeti végzettsége borász technikus és mivel a családjában is nagy hagyománya van a pálinkafőzésnek, már 16-17 éves korában megfőzte első pálinkáit és természetesen az évek során gyümölcspálinka gyártói képzettséget is szerzett. A főzdéhez egy újságcikk alapján került és kezdetben az akkori főzőmester mellett dolgozott segédként, majd egy rövid kalandozás után főzőmesterként folytatta tovább a munkáját. Már harmadik éve főz pálinkát és a kezdeti próbálkozások után ma már évente 160 ezer hektoliterfok 50%-os pálinkának megfelelő mennyiség kerül előállításra. És, hogy van-e létjogosultsága a pálinkáiknak, azt bizonyítja a számtalan érem, amelyet különböző versenyeken elértek, 2017-ben az irsai olivér szőlőpálinkájuk, 2019-ben pedig a szilvapálinkájuk lett Bács-Kiskun megye pálinkája. Fontos megjegyezni, hogy ez a pálinkaverseny egyedi a tekintetben, hogy a versenyen szereplő pálinkákat a nevezés után a boltok polcairól szerzik be, így nem érheti később ezeket a pálinkákat az a vád, hogy "versenypálinkák". És, hogy mi a titka Attilának? Azt meséli, hogy már az alapanyag kiválasztása is különös gonddal történik és ahogyan megérkezik a főzdébe, már érzi és tudja, hogy mit is akar készíteni belőle. Segítségére vannak ebben egyéni képességei és mindaz a tudás, amit borásztechnikusként szerzett meg. A munka során sokat kísérletezik mind az alapnyagválasztással, mind az élesztőtörzsek kiválasztásával és próbál tanulni a hibákból, amiket esetlegesen elkövethet. És, hogy a pálinkáikról is essen pár szó, természetesen kóstoltunk, jegyzeteltünk és véleményt is mondtunk. A kóstolást Attila vezette és az menet közben vált egyértelművé számunkra, hogy nem csak a jól sikerült tételek kerültek bemutatásra. Minden főzés egy tanulási lehetőség és természetesen a legnagyobb tanító az, ha valamiben hibázunk. Érdekes volt megtapasztalni, hogy egy ilyen fiatal ember mekkora hivatástudattal és mennyi újító ötlettel rendelkezik, hogy a kritikát hallva nem sértődik meg, hanem saját épülésére használja fel. Izgalmas, egyedi felfogással főzi a pálinkákat, úgyhogy a pálinkái kóstolása közben érdemes picit elengedni azt a tudást, amivel egy adott gyümölccsel, gyümölcsfajtával kapcsolatban rendelkezünk. Az első pálinka amire felkaptuk a fejünk, az egy barack pálinka volt (gönci kajszi és magyar kajszi vegyesen). Attila ennél a tételnél - más főzőmesterekkel ellentétben - szándékosan nem a lekvárosság kidomborítására törekedett, így egy enyhén lekváros, citrusos, narancshéjra, mentára emlékeztető illategyüttes jött létre, amelyet jól lekerekített a magból eredő marcipánosság. A következő és számunkra az est legizgalmasabb tétele egy szilvapálinka volt, - mint utóbb kiderült ez az idei évi Bács-Kiskun megye pálinkája- amely az eddig kevésbé használt Rana szilvafajtából készült. A pálinkát egy kellemesen viaszos, enyhén fahéjas, avaros, aszalt szilvára emlékeztető, lekváros illat jellemzi, amelyet ízben enyhe virágméz és étcsokoládé is követ. Egy igazi vadvirág a pálinkák között! Az egyik meglepetést a cserszegi fűszeres pálinkájuk okozta, illatgazdagságával, muskotályos, enyhén magolajos, rózsára emlékeztető illatával, a másikat pedig szamóca pálinkájuk, amelynél egyértelműen felismerhető volt a gyümölcs illata - ami ennél a gyümölcsnél nem könnyű feladat - és a magolajos, tejkaramellás illatok mellett rózsaborsra és ibolyára emlékeztető illatot is felfedezni véltünk, egy szóval ígéretes tétel. A benyomásunk a cégről egyértelműen pozitív, véleményünk szerint a pálinkáikra már most érdemes odafigyelni és ha ezen az úton haladnak tovább, bizonyára további sikerek fogják követni az eddigieket. Mi alig várjuk, hogy a következő évek tételeit is megkóstolhassuk. Annyit azért még megjegyeznénk még, hogy bár a kommersz szeszesitalokkal szemben sokan előítéletet táplálnak, el kell fogadnunk azt a tényt, hogy erre a termékcsoportra igenis van fizetőképes kereslet, az emberek ezeket vásárolják és az árbevételt tekintve nem is kis mennyiségben. Az viszont egyértelmű, hogy a kétféle termékcsoport jól megfér egymás mellett.

2019\02\23

Pálinkamúzeum - egy hely, ahol interaktív eszközökkel ismerheted meg a pálinka történetét

Egy ideje már felfigyeltük arra, hogy készülődik valami a Király utcában, más néven a "pesti zsidónegyed fő utcájában", a Gozsdu udvar tőszomszédságában, pár perces sétára a budapesti Deák Ferenc tértől. Aztán tél elején jöttek a hírek a megnyitásról, de a látogatás még váratott magára. A PM7 Klub aztán lehetőséget teremett rá, hogy ellátogathassunk ide és személyesen fedezzük fel a múzeum titkait egy különleges - a múzeumot megálmodó - személy tárlatvezetésével. A helyszín a Király utca, péntek este, hömpölygő turistaáradat, csak annyit tudunk, hogy a cím Király utca 20. A Zing burger logóját meglátva kicsit úrrá lesz rajtunk a tanácstalanság, talán rossz helyen járunk, de meglátjuk a baloldalon futó, múzeumba levezető lépcsőt és konstatáljuk, hogy jó helyen járunk. Az utca forgatagából egy csendes, jó hangulatú pincébe jutunk, ahová az ott dolgozók kedvesen beinvitálnak. A kétemeletes épület (Kollerich bérház) 1840 körül épült, későklasszicista-eklektikus stílusban, majd 1867-ben Kollerich Pál - császári királyi udvari beszállító építette rá a harmadik emeletet, így nyerte el mai formáját. Az épület egyetlen híres lakója a nemes zimonyi dr. Schwarcz Ármin mérnök volt, az ő tervei alapján építették példul a budapesti Déli Összekötő hidat, jelenleg a felső szintek hostelként üzemelnek. Pár perc várakozás míg a kis csapat összeáll és jöhet is a rendkívüli tárlatvezetés. A szokásos megnyitó után a szót Almási Gábor, a hely tulajdonosa és megálmodója veszi át. Kezdésnek rögtön egy pálinkaalapú koktéllal kedveskedik nekünk, melynek fő összetevői a birspálinka, a tonik, a lime és tört jég. A "Kapudrogként", illetve long shot-ként aposztrofált italt Petzold Attilával álmodták meg, már több helyen tesztelték sikerrel, elkészülésének célja pedig az volt , hogy a magas alkoholfoktól és az ismeretlentől rettegő külföldieket és rossz tapasztalatokkal bíró magyarokat rávezesse arra, hogy a pálinka igenis finom, megfelelő alternatívája az egyéb nemzetek italainak. A pálinka alapú koktél véleménye szerint egy élmény születésének lehetősége, amelyre később jó visszaemlékezni, amelyet megoszthat másokkal is. Az italban mindössze 1,5 cent 1 csepp birspálinka van és a gin-tonic analógiájára quince-tonic az elnevezése. Bár a birs a megosztó, sokszor meg nem értett pálinkák sorát gazdagítja, azért esett mégis rá a választás, mert ezt a gyümölcsöt akülföldiek nem igazán ismerik, ebből nem készül egyéb ital. A birs szerelemeseként nem mondhatunk mást, mint azt, hogy igazi telitalálat. A lime és a tonik kellemesen ferősíti az alap birspálinka citrusosságát, fűszerességét, mézességét, virágosságát, az így kicsalogatott aromák aztán játékosan végigkergetőznek a szájüregben, majd a garaton. A jég hidegségével igazán jól csúszik, nem érezhető az alkoholosság sem. Az egyetlen negatívum - ha nevezhető így, hogy a lecsengésben a tonic keserűsége veszi át a terepet és a birspálinka eredetileg retronazálisan érezhető aromatikája itt nem érvényesül. A kis gasztronómiai kalandozás után visszatérve, Gábor eredeti szakmáját tekintve újságíró, majd a későbbiekben főként kommunikációs-, illetve marketing tanácsadóként tevékenykedett. Elmeséli, hogy jó pár évvel ezelőtt egy lángosozó megvalósítását tervezte, amelynek eredményeként megszületett az innen nem messze található, Karaván nevű street food udvar. Figyelme 2008 - a pálinkatörvény életbelépése - után kezdett a pálinka felé fordulni, abban az időben, amikor kezdtek egyre többen a pálinkával komolyabban foglalkozni, illetve színvonalas pálinkákat előállítani. Egy napon aztán kilátogatott az Erzsébet téri pálinkafesztiválra, ahol az Árpád pálinka kökénypálinkája komoly elhatározásra késztette, a pálinkában van jövő, a pálinkában van potenciál. Persze az ismerősei akkoriban még kinevették, senki nem értette mit akar pontosan, hiszen sokak fejében a pálinka egyet jelentett a kerítésszaggatóval. Kb. 8 év elteltével aztán lehetősége nyílt arra, hogy a jelenlegi pincehelységet megvásárolják és elkezdődjön a terv megvalósítása. A pincével igen nagy szerencséjük volt, hiszen az egy igazi "száraz" pince, amelyhez nem volt szükség komoly helyreállítási munkálatokra. Egy olyan történetet álmodtak ide meg, amely nyugaton is megállja a helyét, szerettek volna kultúrális és gasztronómiai élményt adni, amelyet aztán a turisták hazavihetnek magukkal és továbbadhatják a hírét másoknak. Számításai szerint ha a Magyaroszágra látogató, évi 6,5 millió külföldi turistából csak minden ezredik látogat el a múzeumba, akkor az elvárások már teljesültek. A hely tehát elsősorban a külföldi turistáknak, a külföldi turisták igényei szerint készült, de szeretettel várják természetesen a pálinkaszerető magyar közönséget, a pálinkás szakma tagjait is. Bizonyára sokan emlékeznek arra a bizonyos videóra, ami Freddie Mercury-ról készült, amikor a nagy nyári melegben egy stampós pohárból kínálták barackpálinkával. Gábor szerint aki azt látta külföldön akkoriban, soha nem akart pálinkát kóstolni. Az ilyen, elrettentő élmény helyett szeretne újakat adni ez a múzeum, amiről aztán szívesen mesélnek a barátoknak ismerősöknek az ide betérők. Maga a pálinkamúzeum négy különálló helységre oszlik. Az állandó tárlatnak helyt adó terem mellett található egy különterem, amely nagyobb csoportok fogadására is alkalmas, egy bár, ahol minőségi pálinkák kóstolására van lehetőség - itt található egy kisebb terem kisebb társaságok - kb. 16 - részére, ahol mi is helyt foglaltunk - és persze egy shop is, ahol többek között a pálinkákat, pálinkás relikviákat, libamájat, Budapesti szuveníreket vásárolhatnak meg az ide látogatók. Tapasztalatok szerint a turisták a minüvegeket preferálják a legjobban, mert azok "fapados-biztosak", tehát felvihetők a kézipoggyászban is a repülőre. Pár szó a múzeumról. Gábor alapvetően nem egy hagyományos,butykosokat és régi relikviákat polcokon összegyűjtő múzeumot álmodott ide. Figyelembe véve a célcsoport, a digitális társadalom igényeit, egy interaktív kiállítás született meg, amely a modern kor technikáinak segítségével mutatja be a pálinka történetét a régmúlt időktől egészen napjainkig. Az élmény magába foglalja a történeti áttekintést egészen az ókortól kezdve, a régmúlt idők tároló eszközeinek bemutatását, de a pálinkás témájú filmek bemutatása, vagy egyéb interaktív játékok is a kiállítás részét képezik. A játékok során adott helyes válaszokért pontokat gyűjthetnek a látogatók, amelyeket a shopban később kedvezményekre válthatnak. Ha kíváncsi vagy milyen különleges üveggyűjteményt sikerült Gábornak beszereznie többek között az Ecseri piacról, mi az a tárgy, amiért az Iparművészeti Múzeum igazgatója nagy összeget fizetett volna, hogy megszerezze, hogy miért volt praktikus a porciós pohár használata, vagy mi köze van az Eldorado című filmnek a múzeumhoz, netán próbára tennéd különböző digitális játékokon a pálinkás tudásod pálinkás jutalomért cserébe, itt a helyed! A belépő 3000 Ft, a vezetett tárlat alaphangon kb. 30 perc, de nekünk sikerült 1,5-2 órát eltöltenünk itt. A bárban aztán meg is kóstolhatóak lezárásként a pálinkák, többek között olyan neves pálinkaházak válogatásai találhatók itt meg mint az Árpád, az 1 csepp, a Brill, a Márkházi vagy a Bestillo, de hamarosan a Fenegyerek és Cruxx pálinkák is elérhetőek lesznek. Weboldal: www.palinkabudapest.hu

Pálinkalauz

2017\03\18

Ha én ezt a klubban elmesélem...

beszámoló a PM7 Klub eseményéről, vendég: Takács László - A Quintessence Pálinkaverseny versenyigazgatója)

"Változatos, sokszínű és sok ízű a magyar pálinka világa. Egy kellemes, élményekkel, felelevenedő illatokkal, ízellel ellátott útvesztő, melyben gyakorta próbál eligazodni a magyar és külföldi pálinkabarát." Takács László

Nagy izgalommal vártuk az estét, mert már régóta kíváncsiak voltunk a titokra, hogy a Quintessence Pálinkaverseny szervezői hogyan tudják évről évre növelni a versenyen részt vevők számát..

Mi évek óta ismerjük Lacit, az általa, Lovassy Gyurival Ongán szervezett tréningeken és az országos versenyeken is találkoztunk már, de azoknak, akik nem ismernék egy picit bemutatnánk. Laci tősgyökeres ongai, végzettsége szerint történelem-művelődésszervező tanár, aki munkája mellett helytörténet kutatással is foglalkozik. A helyi közösségi kultúrális életben aktívan részt vesz, alapítója és elnöke az Ongai Kultúrális Egyesületnek. A pálinkafőzés családi hagyomány, mindig is az élete része volt, de a minőségi pálinkafőzés irányába egy fogadás indította el, azóta egyre magasabb szinten műveli.

Az első Ongai Pálinkaverseny 2010-ben kerül megrendezésre, eleinte főként magán- és bérfőzetők részvételével, de a résztvevői kör és a mintaszám egyre bővült, egyre több kereskedelmi főzde nevezett így a verseny kezdte kinőni a település biztosította korlátokat. Végül a verseny az egyre növekvő érdeklődés kapcsán új nevet kapott, így lett Quintessence Pálinkaverseny. Az idei versenyen már több mint 1300 nevezett tétellel és minden idők legtöbb kereskedelmi főzdés nevezővel büszkélkedhetnek. Megjegyezzük, hogy ez az egyetlen verseny, amely NAV-elleőnrzéssel is büszkélkedhet és erényük az is, hogy a versenyt teljesen önerőből finanszírozzák, állami támogatás nélkül. Mindehhez egy jól működő "gépezet" szükséges, amelynek magját az ongai lakosok és a verseny támogatói biztosítják.

Egy ilyen komoly versenyhez megbízható, tapasztalt, nagy szaktudású bírálok kellenek, mert ennyi pálinka kóstolása nagy koncentrációt igényel és nagyon igénybeveszi a száj nyálkahártyáját. Ahogyan a borkóstolásoknál, itt sem nyelik le a bírálók a pálinkát és az összetett, számítógépes háttérrel megtámogatott bírálati rendszerrel próbáljá kiszűrni az esetleges tévedések lehetőségét. Egy nevezett mintát minimum 6-an bírálnak, 2 tagú minőségi-, 2 tagú gyorszsűri és 2 tagú szárazpróba zsűri. Ez utóbbi újdonság, mert korábban versenyeken külön ilyen bírálatot nem végeztek a bírálók, csak az általános bírálat keretén belül, melynek eredménye a harmónián belül került rögzítésre. Abban az esetben ha a 6 bírálati eredmény alapján nem lehet döntést hozni, a 2 tagú csúcszsűri elé kerül a minta. A bírálók teljesítményét folyamatosan figyelik és fáradás esetén pihentetik is őket. Laci a bírálokkal kapcsolatban több évre visszamenőleg rendelkezik információkkal, van olyan bíráló, akinek már legalább 1000 bírálata van rögzítve a rendszerben. Ilyen nagyszámú minta esetén fontos, hogy a bírálók a nap elején meglévő frissességüket a nap végéig megőrizzék, hogy minél kevesebb minta jusson el az úgynevezett csúcszsűrihez, ezért Laci a tapasztalatait időről időre megosztja a bírálokkal, javaslatot téve arra is, hogy miben tudnának még fejlődni.

Ahhoz, hogy folyamatosan bővíteni tudják a bírálói kört, Lovassy Gyuri és Takács Laci időről időre tréningeket szervez, ahol tematikusan, gyümölcsökre bontva ismertetik meg a résztvevőket az egyes gyümölcsfajtákkal, pálinkahibákkal. A tréningek folyamán figyelik a bírálók teljesítményét és az a bíráló, aki jól teljesít a tréninget lezáró vizsgán is, bekerülhet a bírálói csapatba is.

Érdeklődve várjuk, hogy hogyan alakul, formálódik tovább a verseny!

 Számunkra igazán érdekes előadás volt és szép este, köszönjük!!

Pálinkalauz

2017\02\12

A nagy Valentin napi pálinkás csoki teszt

avagy a diagnózis: kezdődő csokimérgezés

Arra gondoltunk, átvállaljuk a terhet és megkóstolunk helyettetek pár könnyen beszerezhető pálinkás édességet, hogy megkönnyítsük a választást!

Íme a tapasztalataink:

1. Illa meggypálinkás csokoládé kolbász, 100 g

Megvásárolható: jocsoki.hu (cím: 1092 Budapest, Ráday u. 56.)

Felhasznált pálinka: Zsindelyes újfehértói meggypálinka (1,5%)

Ár: kb. 1000,- Ft

Kolbászformájú csokoládérúd, melynek metszéslapja tényleg egy szalámira emlékeztet. Illatában a kakaó, ízében az aszaltmeggy és a kakaó dominál, a pálinkát nem igen lehet felfedezni.

Kapható még szilvapálinkás ízben, Panyolai szilvapálinkával (1,5%)

2. Unicum Prémium Csokoládé, Étcsokolédéval drazsírozott cukorkéreg burokba öntött folyékony töltelékű Zwack Unicum Szilva desszertkülönlegesség, 80 g

Megvásárolható: jocsoki.hu (cím: 1092 Budapest, Ráday u. 56.), de több internetes webáruházban és boltban is elérhető. Mi a Déli pályaudvarnál az Alkotás u-Nagyenyed u. sarkánál találhathó Chimpexben szereztük be.

Felhasznált pálinka: Unicum szilva (2,5%)

Ár: 700-1400,- Ft

12 db cseresznye méretű csokigolyó, amelyek mind folyékony Unicum szilvával töltöttek. A cukorburok az alkohol körül vékonyabb, melyet vastagabb kakaómasszaréteg és csokiburkolat fed be. Igen ízletes, aki az Unicumot szereti, annak kellemes desszert lehet. Sima Unicumos verzió is létezik. A csokikabát a Sport szelet ízvilágát hozza vissza.

3. Illa alkoholos csokoládék, Gönci barack pálinkakrémmel töltött bonbon gyömbérrel, 66 g

(kézzel készített praliné)

Megvásárolható: jocsoki.hu (cím: 1092 Budapest, Ráday u. 56.)

Felhasznált pálinka: Bestillo Gönci Barack 

Ár: kb 1900,- Ft

Krémes, kakaós töltelék, melyet csokiréteg borít. Mi a barackpálinkát kevésbé éreztük benne, de a gyömbér hangsúlyos. Összességében kellemes, de ár-érték arányban drága.

4. LISSÉ PREMIUM PÁLINKÁS CUKORKA szilvapálinkával és étcsokoládéval, 84 g

Megvásárolható: Több internetes webáruházban és boltban is elérhető. Mi a Déli pályaudvarnál az Alkotás u-Nagyenyed u. sarkánál találhathó Chimpexben szereztük be.

Felhasznált pálinka: Hunnium 895 szilvapálinka

Ár: 500-700,- Ft

11 db, egyenként becsomagolt bonbon, melynek külseje a Dianás cukorkára emlékeztető, csokibevonattal fedett. A folyékony pálinkás tölteléket egy bő 1mm vastag cukorkéreg borítja. Az ize igen kellemes, a szilva egyértelműen felismerhető, ízgazdag, de kissé zavaró a fogunk alatt ropogó cukorréteg. Édes-szájúaknak ajánljuk. 

5. SCHISZLER  Irsai Olivér szőlőpálinkás marcipánkrémmel töltött tejcsokoládé-tábla, 50 g

Megvásárolható: SCHISZLER PÁLINKA Soltvadkert, illetve fesztiválokon és csokiszakboltokban

Felhasznált pálinka: Schiszler Irsai Olivér pálinka (5%)

Ár: kb. 1000,- Ft

Kellemes krémes, jóízű töltelék, az Irsai Olivér pálinka jól kiegészíti a marcipános krémet. Ízletes finomság.

A csokoládé-táblák több ízben kaphatóak: másik kedvencünk a Birspálinkás krémmel töltött étcsokoládé-tábla (birspálinka 2%). Egyéb ízek: Szilvapálinkás ganache krémmel töltött étcsokoládé, Málnapálinkás ganache krémmel töltött fehér csokoládé, Barackpálinkás marcipánkrémmel töltött tejcsokoládé

+1 Trumpf EDLE TROPFEN IN NUSS, szilva-, cseresznye-, vilmoskörte- és málna párlatos alkoholos praliné, 250 g

Megvásárolható: Mi a G-Roby-ban vettük.

Felhasznált pálinka: prémium szilva-, cseresznye-,vilmoskörte párlat, málna geiszt (összesen 5,1% alkoholtartalom)

Ár: 1800,- Ft

Gyümölcspárlatokkal töltött csokipraliné, mely a csokibevonattal és ropogós törökmogyoróval alkot egységet. Kívülről nehéz megmondani, melyik milyen párlattal töltött. Nagyon kellemes, erősen alkoholos. Egyértelműen felismerhető a gyümölcs. Nagyon kellemes, ár-érték arányban megfelelő!

A mi kedvenceink a Schiszler táblás csokik és az Unicum bonbonok voltak, legalábbis külsőre, ízben és ár-érték arányban mindenképp! Viszont amennyiben szeretnétek jó alkoholos hatást elérni, egyértelműen a német praliné válogatást javasoljuk!

Pálinkalauz

2016\12\19

A nagy pálinkás szaloncukorteszt - eredmények

Ahogyan már beharangoztuk, felkutattuk, beszereztük és a Finom italok, finom nők rendes és tiszteletbeli Tagjai segítéségével leteszteltük a könnyen beszerezhető pálinkás szaloncukrokat. Nem volt könnyű feladat! :-)

Összesen 8 féle terméket találtunk, amiből 6 féle különbözőt tudtunk beszerezni. A tesztbe sajnos nem került be a  Demeter Chocolate kétféle szaloncukra (Mézes málnapálinkás és Szatmári szilvapálinkás), mivel a honlapjukon szereplő budapesti boltok egyikében sem lehetett kapni a beszerzés idején. Igyekszünk pótolni ezt a hiányosságot, mivel csupa jót olvastunk róluk.

Íme az eredmények:

6. helyezett (45 pont)

Barackpálinkás kézműves szaloncukor (Grande Gusto; 1117 Budapest, Váli utca 5.)

Ára: 6890,-Ft/kg, lédig szaloncukor

Vásárláskor érdeklődtünk milyen pálinka van benne, sajnos nem tudtak információt adni.

A kóstolóink szerint a tölteléke konzum-szaloncukorra emlékeztető, amiben a cukor dominál, ami rágáskor kellemetlenül beleragad a fogunkba. Illata diós-mazsolás. Megjelenése nem igazán gusztusos, a papír gyűrtsége miatt használt hatást keltő, de a szaloncukor csokoládébevonata ennek ellenére tetszetős.

5. helyezett (48 pont)

STÜHMER Barackpálinkás tejcsokoládé; 170 g (4 db) (szuper- és hipermarketek, mi a SPAR-ban szereztük be)

Ára: 8176,-Ft/kg-tól

Kóstolóink szerint a kocsonyás belső alkoholhangsúlyos, ízében a barack dominál, de fáradt, főtt, savanykás.

4. helyezett (54 pont)

STÜHMER Birspálinkás étcsokoládé, 170 g (4 db) (szuper- és hipermarketek, mi a SPAR-ban szereztük be)

Ára: 8176,-Ft/kg-tól

Kóstolóink szerint a textúrája jó, de íze túlságosan édes. A birs gyümölcsössége kevésbé érződik, utóíze tompa, semleges, a töltelék és a csokoládé nincs harmóniában egymással.

3. helyezett (57 pont)

BONBONETTI Szilvapálinkás csokoládékrémmel töltött étcsokoládés szaloncukor (Árpád Lepotica szilvapálinkával); 350 g (szuper- és hipermarketek, mi a G-ROBY-ban szereztük be online rendeléssel)

Ára: 5686,-Ft/kg-tól

Kóstolóink szerint a kakaós íz túlzottan domináns és bár érezhető a Lepotica gyümölcsössége, nem eléggé hangsúlyos és kevésbé alkoholos. A bevonat túlzottan uralkodó.

2. helyezett (58 pont)

STÜHMER Szilvapálinkás étcsokoládé, 170 g (4 db) (szuper- és hipermarketek, mi a SPAR-ban szereztük be)

Ára: 8176,-Ft/kg-tól

Kóstolóink véleménye szerint az állagában lekvárra emlékeztető tölteléke kellemes meglepetés, ízében a pálinka igazán intenzíven domináló.

1. helyezett (64 pont)

DAMNICZKI Gyulai mélyvíz, vilmoskörte pálinkás fehér csokoládé (60%-os Mélyvíz), 200 g (Damniczki cukrászda Budapest és Székesfehérvár)

Ára: 11000,-Ft/kg

Kóstolóink abszolút kedvence! Kellemes állagú, krémes, ízében inkább a fehér csoki dominál, a pálinka kevésbé hangsúlyos. Formája letisztult, puritán, csomagolása a régi időket idézi. A töltelék összességében nagyon kellemes hatást keltő.

A cukrászda (1051 Budapest, Hercegprímás u. 17.) igazán hangulatos, a személyzet nagyon kedves és előzékeny. Az aktuális szaloncukor-töltelék meg is kóstolható.

Igazán örömünkre szolgál, hogy egyre többen próbálkoznak pálinkás szaloncukrok készítésével! Csak így tovább!! :-)

Desszertek Pálinkalauz

2016\12\18

A nagy pálinkás szaloncukorteszt

Szaloncukortörténelem

A szaloncukor ősét a fondant-cukrot (túltelített cukoroldatból felfőzéssel készült, puha, kikristályosított massza) a franciák a XIV. században kezdték el készíteni, tőlük német bevándorló cukorműves mesterek közvetítésével a XIX. század első harmadában érkezett Magyarországra. Eleinte gyümölcsöket, aszalt különlegességeket, mézesbábokat, papírból kivágott ékességeket, süteményeket akasztottak a karácsonyfára, a szaloncukor használata később terjedt el. A francia „papillote” (hajcsavaró papír, papírhüvely) nevű (folyadékkal töltött) fondant-cukorka sztaniolpapírból készült csomagolásának belsejére aforizmákat nyomtattak.

Magyarországon a szaloncukrot kezdetben kézzel készítették, de a XIX. század végén már megjelentek az első fondant-készítő gépek, amelyek Stühmer Frigyes hamburgi cukrászmester által alapított, első magyar gőzüzemű csokoládégyárban működtek, és gyártották a karácsonyi édességet a Gerbeaud cukrászda részére.

„Jókai még szalonczukkedlinek nevezte a szaloncukrot, ugyanis a cukorka neve a német salonzuckerl szóból ered. 1891-ben jelent meg Hegyesi József magyar-franczia szakács és vállalkozó »A legújabb házi czukrászat« című kézikönyve, amelyben tizenhétféle szaloncukrot ír le, így pl.: szalon-ananász czukorkák, szaloncréme-bonbonok, szalon-marasquin-czukorkák, szalon-pisztácz-czukorkák.”

A híres fővárosi cukrászdák nem engedhették meg maguknak, hogy ne legyen egy saját titkos szaloncukorreceptjük, nem beszélve a rengeteg titkos családi receptről. Már azokban az időkben is legalább annyiféle szaloncukrot lehetett kapni, mint manapság. A cukrászdák szaloncukrait a vevők készletről vásárolhatták meg vagy meg is rendelhették. A megrendelő határozhatta meg, hogy milyen ízű szaloncukrot, milyen színű szaloncukorpapírba, valamint milyen színű és minőségű (sima vagy préselt mintájú) sztaniolba csomagolva kér. A papírgyárak már ekkortájt közel 1000 fajta sztaniolpapírból biztosítottak választékot a díszítéshez.

A szaloncukor-készítési műveletek közül legtovább a csomagolópapír rojtozása maradt kézi előállítású. A régi, híres cukrászdákban az inasok feladata volt az e célt szolgáló rojtozó gépet működtetni. A formákat átszitált rizslisztbe mártották, ezután öntötték a folyékony, főzött cukormasszát a mélyedésbe. A cukor megdermedése és megszáradása után csomagolták a szaloncukrot színes papírba.

Összetételi követelmények

Magyarországon a szaloncukor minőségi követelményeit a Magyar Élelmiszerkönyv Édesipari termékekről szóló MÉ 2-84 számú irányelve tartalmazza.  A szaloncukor azonosító száma MÉ 2-84/04.

„A szaloncukor a karácsonyi ünnepkörhöz kötött, hagyományos termék, amely meghatározott szem-nagyságú, két végén rojtozott selyempapírba és színes alufóliába vagy fóliába/fémgőzölt fóliába, pillangós zárással, szemenként csomagolt édesipari készítmény. A kiszáradás megakadályozására és az élvezeti érték növelésére a szemeket védőbevonattal (kandiszréteg vagy csokoládé-, illetve egyéb bevonat) látják el.”

 

 

 

Desszertek Pálinkalauz

2016\12\04

Francovilla pálinkabolt megnyitása Baján - 2016.12.01.

2016. december 1-jén tartotta a Francovilla Pálinkakultúra Kft.  a Baján található pálinkaszakboltjának hivatalos megnyitó ünnepségét. A Francovilla cégelnevezés természetesen nem véletlen, Baja város régi neve volt Francovilla még a török hódoltság előtt. A város mostani neve Baja török eredetű, jelentése bika. 1260-ban már ferences szerzetesek laktak benne. A település első hiteles említése 1323-ból való. A város a török uralom alól Buda visszavétele után szabadult fel, és akkor került kincstári tulajdonba. 

A bolt nem csak hagyományos funkcióval bír. A kialakításnál a tulajdonosok Pencz Rudolf, Ács Sándor és Rácz Róbert arra törekedtek, hogy egy olyan milliőt teremtsenek meg, amiben Krúdy és Márai is ihletet lelhetne, hogy mindenki, aki ide betér majd, otthon érezze magát. A boltban 17 kereskedelmi pálinkafőzde 400 különböző kiszerelésű pálinkája, illetve többek közt ajándékcsomagok, bor- és pálinkakrémmel töltött csokoládék is kaphatóak. A bolt része egy szalon is, melyben lehetőség nyílik maximum 8 fő részére történő pálinkakostoló lebonyolítására, illetve a hozzá tartozó pincehelységben privát rendezvények megtartására is van lehetőség. A tulajdonosok nem titkolt célja a pálinkakultúra, illetve a kultúrált pálinkafogyasztás terjesztése. A későbbiekben ennek jegyében több rendezvényt is terveznek.

A hivatalos megnyitóünnepséget a bajai Polgármesteri Hivatal Dísztermében tartották, ami zsúfolásig megtelt a pálinkakedvelő meghívottakkal. Zsigó Róbert Úr, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár, Fercsák Róbert Úr, Baja város polgármesterének és Pencz Rudolf tulajdonos köszöntője után tartott Pálinka Szimpóziumon pálinkával kapcsolatos előadásokat hallgathattunk meg.

Mészáros Kálmán a NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságának  Igazgatója előadásában a hatóság pálinka-ellenőrzésével kapcsolatosan elmondta, hogy az igazgatóságon 2013 óta foglalkoznak pálinkaellenőrzéssel. Az ellenőrzések fő célja a minőségbiztosítás, a tisztességes versenyhelyzet kialakítása, illetve stratégia kialakítása a pálinka minőségének javítására. A 2013-2014-es években vizsgált 300 pálinka 6 %-a nem felelt meg valamilyen okból. A kifogások többek közt a cukoreredet hibája (30%), érzékszervi hibák (15%), analitikai hibák (20%) és dokumentációs hibák voltak. Felhívta például a figyelmet arra, hogy ha velőből készítünk cefrét, akkor érdemes azt ellenőrzött forrásból beszerezni, mert sokszor tartalmaznak nem kívánt cukrot a piacon kapható velők, aminek esetleges jelenlétét természetesen a műszerek később a pálinkában is kimutatnak. Elmondta továbbá, hogy 3 éve gyűjtenek információkat az eredetvédett pálinkákról és a tapasztalataik szerint a jelenleg is használt technikáik alkalmasak lesznek arra, hogy izotópösszetétel alapján akár azt is megmondják, hogy az eredetvédett gyümölcsből készült pálinka alapgyümölcse tényleg az eredetvédett területről származott-e.

Nagygyörgy László a Wessling Hungary Kft. pálinka projektjének vezetője beszélt a pálinkával kapcsolatos kutatási eredményeikről. Bemutatta a már lezajlott projekjeiket, illetve a pálinkák metanoltartalmának csökkentésével kapcsolatos kutatási eredményeinek tapasztalatairól is beszámolt. A pálinkák etil-karbamát tartalmának vizsgálatával kapcsolatban elmondta, hogy összesen 1884 pálinkát vizsgáltak meg eddig, melynek 7%-a tartalmazott az Uniós irányelvben megadott 1mg/l határértéknél nagyobb mennyiséget. A gyümölcsök főként meggy, szilva és cseresznye voltak.

Béli Géza  a Pálinka Nemzeti Tanács alelnöke a Pálinka Nemzeti Tanács múltját és jelenét mutatta be előadásában, majd vázolta a frissen megalakított Munkacsoportjaik feladatait, Dr. Temesi Ágoston a SZIE-ÉTK képviseletében pedig az egyetemen zajló pálinkamester képzést mutatta be.

Az előadások után a boltban megtartották a hivatalos megnyitót, és több kereskedelmi cég lehetőséget biztosított arra, hogy kóstoló keretein belül megismerhessük pálinkáikat. Így ízelítőt kaptunk például az országos- és regionális pálinkaversenyeken nagyszerű eredményeket elérő Brill Pálinkaház, a Cruxx Gemina, a Zimek Pálinkamanufaktúra, a Schiszler Pálinka és a Czetis Ház minőségi termékeiből.

Nagyszerű élmény volt mindenki számára, szívből ajánljuk a látogatást a boltban, akár a karácsonyi ajándék beszerzése céljából is! 

Köszönjük, hogy ott lehettünk!

Pálinkalauz

2016\10\29

Sajtkrémmel töltött bögrés banánkenyér

avagy szottyadt banán megmegmentése

3 darab barna banánnal mit is kezdhetne az ember lánya?! Hát banánt süt belőlük! :-)

Hozzávalók:

1 nagy tojás

1/2 bögre barna cukor

1/4 bögre kristálycukor

1/4 bögre folyékony kókuszolaj (lehet napraforgó is)

1/4 bögre tejföl (vagy görög joghurt)

2 teáskanál vaníliakivonat vagy 1 vaníliarúd kikapart belseje (elhagyható)

3 darab túlérett banán összetörve (elég villával)

1 bögre gluténmentes univerzális liszt (Nem GM diéta esetén lehet hagyományos is)

1/2 teáskanál sütőpor

1/2 teáskanál szódabikarbóna

1 csipet só

A sajtkrémes töltelékhez:

1 nagy tojás

2 doboz Philadelphia natúr krémsajt (250 g)

1/4 bögre kristálycukor

3 evőkanál GM liszt (vagy hagyományos)

pálinkába áztatott aszalt szilva apróra vágva

Elkészítés:

1. Melegítsük elő a sütőt és olajozzunk ki egy normál méretű veknisütő formát.

2. Egy nagyobb tálban keverjük össze a cukrot a tojással, kókuszolajjal, tejföllel, vaníliakivonattal.

3. Adjuk a masszához az összetört banánt és keverjük át.

4. Adjuk hozzá a bögre lisztet, sütőport, szódabikarbónát és sót és keverd át óvatosan.

5. A massza felét kanalazd a sütőformába.

6. Egy másik edényben keverjük össze az aszalt szilvás sajtkrémhez valókat.

7. Oszlassuk el a sajtkrémet a másik masszán, majd fedjük be a maradék banános résszel.

8. 180 C-os sütőben süssük kb 50 percig vagy 1 óráig, vagy amíg kellemes barna színe nem lesz illetve a tűpróbán átmegy. (a sajtkrém egy picit ragacsos marad, ezt figyelembe kell venni)

9. Hagyjuk pihenni a kenyeret a formában 15 percig, majd a formából kivéve egy rácson hűtsük le.

Desszertek

2016\08\13

Diókrémes palacsinta

Hozzávalók:

Palacsinta (kb 15 db):

20 dkg liszt, 2 db egész tojás, 3 dl tej (helyettesíthető mandulatejjel), 2 dl víz, 3/4 dl étolaj, 1 csipet só, 1 evőkanál nádcukor (elhagyható)

Diókrém:

20 dkg őrölt dió, 2,5 dl tej, kb. 10 dkg porcukor, kb 8 dkg barackpálinkába áztatott aszalt barack felaprítva

Elkészítés:

1. A palacsinta alapanyagait keverjük csomómentesen össze. Pihentessük kb 20-25 percig. A teflon palacsintasütőt kenjük ki olajjal (elég az első palacsinta előtt), majd süssük ki a palacsintákat.

2. A diókrémhez forraljuk fel a tejet a porcukorral, majd adjuk hozzá az aprított aszalt barackot.

3. Töltsük meg a palacsintákat. A felére kenjük fel nem túl vastagon a diókrémet, hajtsuk félbe, majd a hajtást ismételjük meg újra, így a végén egy háromszöget kapunk.

4. Tálaláskor öntsünk rá csokiöntetet.

Jó étvágyat! :-)

 

Desszertek

süti beállítások módosítása