Finom falatok pálinkakóstoláshoz

Kivételesen nem pálinkás receptek, de úgy gondoltam, ha éppen pálinkakóstolóra támad kedvünk, nem árt pár falatot is enni mellé, hogy ne legyen rossz vége. :-)

Óramutató járásával megegyezően haladva:

Gorgonzolás kekszek (gluténmentesen)

Hozzávalók egy adaghoz (kb 1 fagyisdoboz mennyiségnyi):

10 dkg gorgonzola, kb. 10 dkg Schar gluténmentes liszt (általános), 8 dkg puha vaj, 10 dkg darált mandula, 2 csipet só

Elkészítés:

A hozzávalókat egy tálba öntjük, összegyúrjuk, majd fél órára hűtőbe tesszük. Szilikonlapot teszünk egy tepsibe, tenyerünk segítségével  kisebb diónyi golyókat gyúrunk a masszából, majd tenyérrel ellapítjuk. 180C-ra előmelegített sütőbe rakjuk, majd kb. 10 perc alatt aranybarnára sütjük.

Szezámmagos élvezet (paleo)

Hozzávalók:

6 dkg szezámmg, 4 dkg lenmag, kb 15 dkg szezámmagliszt, 2 db normál méretű tojás, 1 teáskanál só

Elkészítés:

A száraz hozzávalókat összekeverjük, de a szezámmaglisztből csak 10 dkg-ot használjunk. Adjuk hozzá a tojásokat, majd gyúrjuk masszává. Ha túlzottan ragadós, adjunk még hozzá szezámmaglisztet. Az így kapott tésztát 2 sütőpapírlap között nyújtsuk kb. fél cm vastagra, majd daraboljuk fel tetszés szerint. Végül süssük ki őketsütőben 180C-on (légkeveréssel), 10-15 perc alatt, míg enyhe barna színt nem kapnak.

Bacon csokibundában

Elkészítés:

A baconszeleteket forgassuk barna kristálycukorba, majd 180C-os sütőben 10 percig sütőpapíron pirítsuk az egyik oldalát, majd megforgatva még pár percig a másikat is. Vigyázzunk, mert a cukor miatt könnyen megéghet! Mikor elkészült, helyezzük át egy szilikonlapra (nem jó a papír, mert hozzáragad) és várjuk meg, míg kihül. Vízgőz felett, vagy mikrohullámú sütőben melegítsünk magas kakaótartalmú (60% feletti) étcsokoládét, majd a meleg csokimasszába mártsuk bele a baconszeleteket egyenként. Helyezzük vissza a szilikonlapra dermedni. Mikor kihűlt, tegyük át a hűtőbe, és tálalás előtt vegyük csak ki.