Krémsajtos-erdei gyümölcsös csokoládékehely
Szerintem az egyik legfinomabb édesség, amit valaha készítettem. :-)
Hozzávalók
A csokoládékelyhekhez
- 20 dkg étcsokoládé
A sajtkrémhez
- 25 dkg natúr krémsajt (pl. Philadelphia)
- 0.5 bögre porcukor
- 1 db vanília
- 1 dl habtejszín (felverve kb. 1 bögrényi)
A kompóthoz
- 30 dkg gyorsfagyasztott erdei gyümölcs mix(kb. 2,5 bögrényi)
- 0.25 bögre porcukor
- 1 ek limelé
- 2 ek Brill málna pálinka
- Elkészítés
-
A csokoládékelyhek
- A csokoládékelyhek készítéséhez a csokoládét törjük darabokra, majd mikrohullámú sütőben olvasszuk fel.
- A háztartási boltokban kapható szív vagy kerek szilikon muffin-formákba merjünk egy teáskanálnyit az olvasztott csokoládéból, majd óvatosan folyassuk körbe a falon, hogy mindenhol jól befedje.
- Ha kihűlt, helyezzük pár órára hűtőbe, hogy megdermedjen.
- Ahogy megdermedt, óvatosan fejtsük le a szilikon burkolatot, majd fordítsuk ki a formából a kelyhet.
- Felhasználásig hűtőben tartsuk.
A sajtkrém
- A sajtkrémhez habverővel keverjük össze a porcukrot a sajtkrémmel és a vaníliarúd kikapart belsejével, majd az előzetesen habbá vert kb. 1 dl tejszínt óvatosan forgassuk bele a krémbe.
- Az így kapott krémet felhasználásig hűtőben tartsuk.
A kompót
- A kompóthoz egy edényben keverjük össze a gyorsfagyasztott erdei gyümölcsből 1 csészényit ¼ csésze porcukorral és 1 evőkanál limelével.
- Közepes hőmérsékleten forraljuk, majd vegyük le a hőmérsékletet, és alkalmankénti keveréssel kb. 10 perc alatt főzzük sziruposra, közben próbáljuk meg villával egyneműsíteni. Ha szükséges, némi víz hozzáadásával pótolhatjuk a folyadékveszteséget.
- A végén adjunk hozzá málnapálinkát.
- Mikor elkészült, hűtsük le, majd keverjük hozzá a maradék erdei gyümölcsöt. Tálalásig tartsuk hűtőben.
Összeállítás
- A csokikehelybe merjünk a krémsajtból, majd halmozzuk a kompótot a tetejére.
- Javaslat:
- Abban az esetben, ha mégsem jönne össze a csokikehely, nem szeretnénk vele pepcselni, vagy csak egyszerűen szeretnénk gyorsan finomat, akkor rétegezzünk egy pohárba baboiskótát a krémsajttal és a kompóttal.
Szólj hozzá!