Francovilla pálinkabolt megnyitása Baján - 2016.12.01.

2016. december 1-jén tartotta a Francovilla Pálinkakultúra Kft.  a Baján található pálinkaszakboltjának hivatalos megnyitó ünnepségét. A Francovilla cégelnevezés természetesen nem véletlen, Baja város régi neve volt Francovilla még a török hódoltság előtt. A város mostani neve Baja török eredetű, jelentése bika. 1260-ban már ferences szerzetesek laktak benne. A település első hiteles említése 1323-ból való. A város a török uralom alól Buda visszavétele után szabadult fel, és akkor került kincstári tulajdonba. 

A bolt nem csak hagyományos funkcióval bír. A kialakításnál a tulajdonosok Pencz Rudolf, Ács Sándor és Rácz Róbert arra törekedtek, hogy egy olyan milliőt teremtsenek meg, amiben Krúdy és Márai is ihletet lelhetne, hogy mindenki, aki ide betér majd, otthon érezze magát. A boltban 17 kereskedelmi pálinkafőzde 400 különböző kiszerelésű pálinkája, illetve többek közt ajándékcsomagok, bor- és pálinkakrémmel töltött csokoládék is kaphatóak. A bolt része egy szalon is, melyben lehetőség nyílik maximum 8 fő részére történő pálinkakostoló lebonyolítására, illetve a hozzá tartozó pincehelységben privát rendezvények megtartására is van lehetőség. A tulajdonosok nem titkolt célja a pálinkakultúra, illetve a kultúrált pálinkafogyasztás terjesztése. A későbbiekben ennek jegyében több rendezvényt is terveznek.

A hivatalos megnyitóünnepséget a bajai Polgármesteri Hivatal Dísztermében tartották, ami zsúfolásig megtelt a pálinkakedvelő meghívottakkal. Zsigó Róbert Úr, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár, Fercsák Róbert Úr, Baja város polgármesterének és Pencz Rudolf tulajdonos köszöntője után tartott Pálinka Szimpóziumon pálinkával kapcsolatos előadásokat hallgathattunk meg.

Mészáros Kálmán a NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságának  Igazgatója előadásában a hatóság pálinka-ellenőrzésével kapcsolatosan elmondta, hogy az igazgatóságon 2013 óta foglalkoznak pálinkaellenőrzéssel. Az ellenőrzések fő célja a minőségbiztosítás, a tisztességes versenyhelyzet kialakítása, illetve stratégia kialakítása a pálinka minőségének javítására. A 2013-2014-es években vizsgált 300 pálinka 6 %-a nem felelt meg valamilyen okból. A kifogások többek közt a cukoreredet hibája (30%), érzékszervi hibák (15%), analitikai hibák (20%) és dokumentációs hibák voltak. Felhívta például a figyelmet arra, hogy ha velőből készítünk cefrét, akkor érdemes azt ellenőrzött forrásból beszerezni, mert sokszor tartalmaznak nem kívánt cukrot a piacon kapható velők, aminek esetleges jelenlétét természetesen a műszerek később a pálinkában is kimutatnak. Elmondta továbbá, hogy 3 éve gyűjtenek információkat az eredetvédett pálinkákról és a tapasztalataik szerint a jelenleg is használt technikáik alkalmasak lesznek arra, hogy izotópösszetétel alapján akár azt is megmondják, hogy az eredetvédett gyümölcsből készült pálinka alapgyümölcse tényleg az eredetvédett területről származott-e.

Nagygyörgy László a Wessling Hungary Kft. pálinka projektjének vezetője beszélt a pálinkával kapcsolatos kutatási eredményeikről. Bemutatta a már lezajlott projekjeiket, illetve a pálinkák metanoltartalmának csökkentésével kapcsolatos kutatási eredményeinek tapasztalatairól is beszámolt. A pálinkák etil-karbamát tartalmának vizsgálatával kapcsolatban elmondta, hogy összesen 1884 pálinkát vizsgáltak meg eddig, melynek 7%-a tartalmazott az Uniós irányelvben megadott 1mg/l határértéknél nagyobb mennyiséget. A gyümölcsök főként meggy, szilva és cseresznye voltak.

Béli Géza  a Pálinka Nemzeti Tanács alelnöke a Pálinka Nemzeti Tanács múltját és jelenét mutatta be előadásában, majd vázolta a frissen megalakított Munkacsoportjaik feladatait, Dr. Temesi Ágoston a SZIE-ÉTK képviseletében pedig az egyetemen zajló pálinkamester képzést mutatta be.

Az előadások után a boltban megtartották a hivatalos megnyitót, és több kereskedelmi cég lehetőséget biztosított arra, hogy kóstoló keretein belül megismerhessük pálinkáikat. Így ízelítőt kaptunk például az országos- és regionális pálinkaversenyeken nagyszerű eredményeket elérő Brill Pálinkaház, a Cruxx Gemina, a Zimek Pálinkamanufaktúra, a Schiszler Pálinka és a Czetis Ház minőségi termékeiből.

Nagyszerű élmény volt mindenki számára, szívből ajánljuk a látogatást a boltban, akár a karácsonyi ajándék beszerzése céljából is! 

Köszönjük, hogy ott lehettünk!