Érlelt almapálinkás zöldparadicsom lekvár

hasábburgonyával és grillsajttal

Még a nyáron kaptam meg az eredeti receptet Édesanyámtól. Számomra azért lett annyira fontos, mivel kiderült, hogy a Nagymamám réges-régi receptje, Aki sajnos ma már nincs közöttünk. Annak idején értékmentés volt a célja a lekvárfőzésnek - nem lehetett az összes zöldparadicsomból savanyúságot készíteni - , ma pedig inkább az élvezet miatt készítjük, illetve, hogy tudjuk mi is kerül pontosan az üvegbe. Nyár vége óta keresem azt az ételt, amihez fel tudom használni úgy, hogy ünnepivé változtatja azt és persze kiderült, hogy az egyik legegyszerűbb, leggyorsabb étel méltó párja lehet. Időhiányos 20 perces ételek őrangyala. :-)

Íme a recept:

Hozzávalók (2 kisebb méretű 250-400 g-os üveghez):

1,5 kg zöld paradicsom, 0,75 kg kristálycukor, 1,5 db citrom, 1,5 csomag vaníliáscukor, 1,5 g Nátrium-benzoát, Agárdi érlelt almapálinka ízlés szerint

Elkészítés:

A paradicsomot ledaráljuk, hozzáadjuk a citromok kifacsart levét, a kristálycukrot és összekeverjük. Lekvár sűrűségig főzzük (2-3 óra). Mikor már sűrűsödik, hozzáadjuk a nátrium-benzoátot. A főzés végén adjuk hozzá a kb. 4 cent érlelt almapálinkát. Forró vízzel jól átmosott befőttesüvegekbe adagoljuk, majd dunsztoljuk.

"Köret":

sültkrumpli

grillsajt: hevítsük fel a grillserpenyőt (olaj nélkül), mikor már elég forró, kenjük be a Tihany natúr camambert (eddig ez a fajta volt a legfinomabb) felületét fűszerkeverékkel ízesített extraszűz olivaolajjal. Helyezzük a serpenyőbe, pirítsuk, majd mikor kellemes barnás színt kapott, óvatosan forgassuk át a másik oldalára, azt is pirítsuk meg

Fogyasszuk zöldparadicsom lekvárral! :-)