Pálinkalakulat

2015\01\04

Kékfrankos-sárgarépás tepsis burgonya

Hozzávalók

Répachips

  • 2 nagy db sárgarépa
  • 2 ek olívaolaj
  • 0.5 dl kékfrankos törkölypálinka, amennyit a chips igényel)
  • ízlés szerint
  • bors ízlés szerint

Elkészítés

  • 1 kg burgonya (nem szétfővő fajta)
  • 25 dkg sajt (lehet vegyesen és nagyobb mennyiségben is használni)
  • 10 dkg vaj

Mártás

Elkészítés

Répachips

  1. A répákat zöldséghámozó segítségével vékony szeletekre vágjuk.
  2. Olívaolajjal bekenjük, fűszerrel ízlés szerint enyhén megfűszerezzük, egymás mellé helyezzük sütőpapírra vagy szilikonlapra egy tepsibe, majd kb. 175 °C-on megsütjük. Önállóan, dekorációként és alapanyagként is kiválóan használható.
  3. A répachipset beáztatjuk kékfrankos törkölypálinkába pár órára.

Elkészítés

  1. A krumplit meghámozzuk, vékonyra felkarikázzuk. A sajtot vékony lapokra szeleteljük. A tejből, tojásból és fűszerekből mártást készítünk.
  2. Kétféleképp halmozhatjuk: kivajazott muffin formába (képen szereplő) krumpliszeleteket teszünk, sózzuk, vajat morzsolunk rá, rárakjuk a pálinkába áztatott répachipset, majd befedjük. Újabb krumpli, vaj, répa, majd sajt következik. Addig rétegezünk, míg tart a hozzávalókból. A tetejére sajtlapok kerüljenek. Az egyes fészkekre 2 evőkanál mártást kanalazunk.
  3. A másik megoldás (szaporább): kivajazott tepsi aljára tesszük a krumpliszeleteket, majd a muffin formához hasonlóan rétegezzük. Végül az egészet leöntjük a mártással.
  4. Mindkét tepsit fóliával letakarjuk, majd addig sütjük 180°C-on, míg a burgonya megpuhul. A fóliát levesszük, és pirosra pirítjuk a sajtot a tetején. Kb. 40-45 perc.

Répachips

  1. A répákat zöldséghámozó segítségével vékony szeletekre vágjuk.
  2. Olívaolajjal bekenjük, fűszerrel ízlés szerint enyhén megfűszerezzük, egymás mellé helyezzük sütőpapírra vagy szilikonlapra egy tepsibe, majd kb. 175 °C-on megsütjük. Önállóan, dekorációként és alapanyagként is kiválóan használható.
  3. A répachipset beáztatjuk kékfrankos törkölypálinkába pár órára.

Elkészítés

  1. A krumplit meghámozzuk, vékonyra felkarikázzuk. A sajtot vékony lapokra szeleteljük. A tejből, tojásból és fűszerekből mártást készítünk.
  2. Kétféleképp halmozhatjuk: kivajazott muffin formába (képen szereplő) krumpliszeleteket teszünk, sózzuk, vajat morzsolunk rá, rárakjuk a pálinkába áztatott répachipset, majd befedjük. Újabb krumpli, vaj, répa, majd sajt következik. Addig rétegezünk, míg tart a hozzávalókból. A tetejére sajtlapok kerüljenek. Az egyes fészkekre 2 evőkanál mártást kanalazunk.
  3. A másik megoldás (szaporább): kivajazott tepsi aljára tesszük a krumpliszeleteket, majd a muffin formához hasonlóan rétegezzük. Végül az egészet leöntjük a mártással.
  4. Mindkét tepsit fóliával letakarjuk, majd addig sütjük 180°C-on, míg a burgonya megpuhul. A fóliát levesszük, és pirosra pirítjuk a sajtot a tetején. Kb. 40-45 perc.

Főételek

2015\01\04

Medvehagymás káposztakrémleves

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Vajon pirítsuk meg a finomra vágott vöröshagymát. Vágjuk félbe a káposztát, majd emeljük ki a torzsáját, majd aprítsuk fel. Pucoljuk meg a burgonyát, majd kockázzuk fel. Adjuk a hagymához a káposztát, a burgonyát és az alaplevet, a fűszereket, babérlevelet, majd forraljuk fel.
  2. Fedjük le és főzzük 30 percig, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Vegyük ki a babérlevelet. Pürésítsük a levest, amíg krémes nem lesz, majd dúsítsuk tejszínnel. Ha szükséges, még sózzuk. Ízesítsük medvehagyma párlattal.
  3. Szalonna chips: Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd rakjuk rá a szalonnát, fedjük le sütőpapírral és egy tepsivel. Kb. 175-180 °C-on süssük addig amíg ropogós nem lesz.
  4. A levest tálalás előtt szórjuk meg apróra vágott snidlinggel, majd díszítsük a bacon chips-szel.

Levesek

2015\01\02

Étcsokis céklás meggyes muffin (12-14 muffinhoz)

Hozzávalók

3 db tojás

15 dkg cukor

15 dkg liszt

15 dkg konyhakész  cékla

1,5 dl étolaj

1 egész vaníliarúd kikapart belseje

10 dkg étcsokoládé

5 g sütőpor

1 citrom (kezeletlen héjú)

10 dkg Czímeres meggypálinkába áztatott aszalt meggy

Elkészítés

A céklát főzzük meg, hűtsük le, tisztítsuk meg és kis lyukú reszelőn reszeljük le. Az étolajat, cukrot a tojásokat és vaníliarúd kikapart belsejével keverjük habosra. A lisztet keverjük el a sütőporral, majd adjuk a tojásmasszához, habverő segítségével az egészet keverjük össze. Adjuk hozzá a lereszelt céklát, a reszelt citrom héját, az olvasztott étcsokoládét és az apróra vágott meggypálinkába áztatott aszalt meggyet. Adhatunk hozzá apróra vágott török mogyorót vagy mandulát is. Kanalazzuk a muffin tepsibe helyezett papír kapszlikba úgy, hogy kb. ¾-ig töltse meg a massza. Előmelegített sütőben 180 °C-on kb. 20 percig süssük.

Desszertek

süti beállítások módosítása