Kékfrankos-sárgarépás tepsis burgonya

Hozzávalók

Répachips

  • 2 nagy db sárgarépa
  • 2 ek olívaolaj
  • 0.5 dl kékfrankos törkölypálinka, amennyit a chips igényel)
  • ízlés szerint
  • bors ízlés szerint

Elkészítés

  • 1 kg burgonya (nem szétfővő fajta)
  • 25 dkg sajt (lehet vegyesen és nagyobb mennyiségben is használni)
  • 10 dkg vaj

Mártás

Elkészítés

Répachips

  1. A répákat zöldséghámozó segítségével vékony szeletekre vágjuk.
  2. Olívaolajjal bekenjük, fűszerrel ízlés szerint enyhén megfűszerezzük, egymás mellé helyezzük sütőpapírra vagy szilikonlapra egy tepsibe, majd kb. 175 °C-on megsütjük. Önállóan, dekorációként és alapanyagként is kiválóan használható.
  3. A répachipset beáztatjuk kékfrankos törkölypálinkába pár órára.

Elkészítés

  1. A krumplit meghámozzuk, vékonyra felkarikázzuk. A sajtot vékony lapokra szeleteljük. A tejből, tojásból és fűszerekből mártást készítünk.
  2. Kétféleképp halmozhatjuk: kivajazott muffin formába (képen szereplő) krumpliszeleteket teszünk, sózzuk, vajat morzsolunk rá, rárakjuk a pálinkába áztatott répachipset, majd befedjük. Újabb krumpli, vaj, répa, majd sajt következik. Addig rétegezünk, míg tart a hozzávalókból. A tetejére sajtlapok kerüljenek. Az egyes fészkekre 2 evőkanál mártást kanalazunk.
  3. A másik megoldás (szaporább): kivajazott tepsi aljára tesszük a krumpliszeleteket, majd a muffin formához hasonlóan rétegezzük. Végül az egészet leöntjük a mártással.
  4. Mindkét tepsit fóliával letakarjuk, majd addig sütjük 180°C-on, míg a burgonya megpuhul. A fóliát levesszük, és pirosra pirítjuk a sajtot a tetején. Kb. 40-45 perc.

Répachips

  1. A répákat zöldséghámozó segítségével vékony szeletekre vágjuk.
  2. Olívaolajjal bekenjük, fűszerrel ízlés szerint enyhén megfűszerezzük, egymás mellé helyezzük sütőpapírra vagy szilikonlapra egy tepsibe, majd kb. 175 °C-on megsütjük. Önállóan, dekorációként és alapanyagként is kiválóan használható.
  3. A répachipset beáztatjuk kékfrankos törkölypálinkába pár órára.

Elkészítés

  1. A krumplit meghámozzuk, vékonyra felkarikázzuk. A sajtot vékony lapokra szeleteljük. A tejből, tojásból és fűszerekből mártást készítünk.
  2. Kétféleképp halmozhatjuk: kivajazott muffin formába (képen szereplő) krumpliszeleteket teszünk, sózzuk, vajat morzsolunk rá, rárakjuk a pálinkába áztatott répachipset, majd befedjük. Újabb krumpli, vaj, répa, majd sajt következik. Addig rétegezünk, míg tart a hozzávalókból. A tetejére sajtlapok kerüljenek. Az egyes fészkekre 2 evőkanál mártást kanalazunk.
  3. A másik megoldás (szaporább): kivajazott tepsi aljára tesszük a krumpliszeleteket, majd a muffin formához hasonlóan rétegezzük. Végül az egészet leöntjük a mártással.
  4. Mindkét tepsit fóliával letakarjuk, majd addig sütjük 180°C-on, míg a burgonya megpuhul. A fóliát levesszük, és pirosra pirítjuk a sajtot a tetején. Kb. 40-45 perc.