Érlelt aszútörköly pálinkás clementine torta

(gluténmentes)

Hát eljött a mai nap is, 1 évesek lettünk! Számomra megható pillanat!  2 leves, 8 főétel, 16 desszert, 5 könnyű étel, és a még publikálásra váróak az első év termése, mind a mi gyermekeink. Remélem Számotokra is olyan nagy élvezet elolvasni a recepteket, cikkeket, mosolyogni a vicces fotókon, elkészíteni és megenni a sok pálinkás finomásgot, mint nekem! :-) Arra kérek mindenkit, hogy ossza meg az oldalt mindazokkal, akiket ez érdekelhet, hogy minél többen legyünk, minél több finomság készülhessen! :-) BOLDOG SZÜLINAPOT KÍVÁNOK NEKÜNK!!

Hozzávalók:

12 db magnélküli clementine manadarin

500 g nádcukor

200 g puha vaj (+ egy kevés a tortafroma kinenéséhez)

1 db citrom

3 db tojás

300 g őrölt mandula (helyette 250 g mandulaliszt)

100 g kukoricaliszt

150 g natúr joghurt

kb. 3 evőkanál aszútörköly pálinkába áztatott felaprított aranymazsola

Szóráth aszútörköly pálinka ízlés szerint

 

Elkészítés:

Egy lábosban melegítsünk 300 ml vízet, mikor felforr, adjunk hozzá 250 g nádcukrot. Közben szeleteljük fel vékonyan 5 db alaposan megmosott mandarint keresztbe. A végeket ne használjuk fel! Mikor gyöngyözően forr a cukorszirup, a cukor feloldódott, adjuk hozzá a manadarinszeleteket és főzzük 20 percig fedővel lefedve.

Mikor letelet az idő, megpuhult a gyümölcs, egy perforált kanállal emeljük ki a szirupból és tegyük félre. Főzés közben a maradék 7 alaposan megmosott mandarin héjját reszeljük le, majd tegyük félre. Egy kb. 25 cm-es tortaformát kenjünk ki vajjal. 4 db mandarin levét facsarjuk ki, majd adjuk hozzá a sziruphoz és főzzük kb. 10 percig, amíg be nem sűrűsödik. Hűtsük le.

Fektessük a manadrinszleteket a sütőforma aljára és szórjuk rá az aprított pálinkába áztatott mazsolát. Egy edényben keverjük krémesre a puha vajat és a maradék nádcukrot (aki kevésbé cukrosan szereti lehet 200 g is). Ajuk hozzá a citrom reszelt héját, és a korábban lereszelt mandarinhéj felét is. Egyenként keverjük hozzá a tojások sárgáját.

Hámozzuk meg a maradék 3 mandarint és botmixerrel pürésítsük, majd adjuk hozzá a masszához. Adjuk hozzá a darált mandulát vagy mandulalisztet és a kukoricalisztet és a kis pohár joghurtot. Elektromos keverővel keverjük el alaposan.

A 3 tojás fehérjét verjük kemény habbá, majd részletekben adagolva óvatosan keverjük el a masszával, úgy, hogy ne törjük össze a habot. Kenjük be a masszát a tortaformába, majd 180 C-ra előmelegített sütőben süssük 1 órán át, tűpróbával ellenőrizzük! Hagyjuk a formában kihülni.

A kapcsos tortaformát lefejtve borítsunk egy tányért a süteményre, majd fordítsuk meg. Óvatosan válasszuk le a forma alját is. A korábban elkészített mandarinos cukorsziruphoz keverjünk ízlés szerint aszútörköly pálinkát, majd locsoljuk meg vele a süteményt.

Magában is kellemes állagú és finom, kávé, te mellé ideális! Amennyiben szeretnénk fokozni a kéremsséget, készíthetünk egy mascarpone-s öntetet is.

+ hozzávaló:

kis doboz joghurt (150 g)

250 g mascarpone

Keverjük össze a maradék reszelt mandarinhéjat a mascarpone-val, joghurttal, a korábban megspórolt 50 g cukorral és a citrom alapsoan kifacsart levével. Tálaláskor a tortaszelet tetejére halmozható. Locsoljuk mg még egy kis sziruppal is!

Jó étvágyat hozzá!