Gluténmentes szőlős-mazsolás kalács

A recept egy a Goodfood magazinban megjelent toszkán recept átalakított verziója.

Hozzávalók:

225 ml kései furmint fehérbor

225 ml kristálycukor

100 g puha vaj

3 tojás

 2-3 evőkanál kandírozott narancshéjkocka

1 citrom héja

175 ml extra szűz olivaolaj

230-240 g Schar "C" gluténmentes liszt (egy kevés a formába)

1 teáskanál sütőpor

175 g szőlő félebevágva, kimagozva

kb. egy marék, korábban muskotályos szőlőpálinkába, vagy aszútörköly pálinkába áztatott mazsola

4-5 evőkanál barna cukor

Elkészítés:

Öntsük a bort egy lábosba, forraljuk fel, majd gyöngyözve főzzük, míg kb. 85 ml-re összesik, ez kb. 5-10 perc. (nem kell mérni, elég látsztara megítélni) Hagyjuk kihűlni.

Melegítsük elő a villanysütőt 180C-ra, kenjünk ki egy kb. 23 cm átmérőjű tortaformát olivaolajjal és szorjuk ki liszttel is.

Keverjük habosra a vajat a cukorral, majd elektromos habverővel egyenként keverjük hozzá a tojásokat. Forgassuk bele a citromhéjat és kandírozott narancshéjkockát is.

Keverjük össze a lehült bort és az olivaolajat, adjunk egy keveset a tésztához, keverjük el. Ezután adjuk hozzá a sütőporos liszt 1/3-át, majd váltakozva adagoljuk az olivaolajos bort és a sütőporos lisztet. Alaposan keverjük folyamatosan, hogy végül egy sima süteménytésztát kapjunk.

Öntsük át a tortaformába a masszát, simítsuk el a tetejét egy kanál hátával. Szorjuk bele a szőlőszemeket és a mazsolát, majd hintsük meg egyenletesen a barnacukorral. Süssük kb. 40 percig, tűpórbával ellenőrizzük. Ha idő előtt pirulna, sütőpapírral fedjük le és úgy süssük tovább. Adhatunk a tésztához darabolt mandulát is.

Légmentesen záródó dobozban 5 napig is eláll. Elég "nedves" sütemény, önmagában is fogyasztható.