Libacomb pálinkával, bírsalmás káposztával szalvétagombóccal

A recept  az Alpokalja-Fertő táj Vidékfejlesztési Egyesület gondozásában megjelenő Alpokalja-Fertő-táj ízei receptes könyvből származik, én az 1 cseppes Barátaimtól kaptam.
Nagyon nagy köszönet illeti Erhardt Zolit aki a  recept megalkotásához nyújtott segítséget.
Hozzávalók:
4 libacomb
só, bors, majoranna, rozmaringág
Birsalmás vöröskáposztához:
1 kg vöröskáposzta
1 fej vöröshagyma
1 közepes birsalma
1 kiskanál cukor
3 evőkanál zsír
1 kiskanál citromlé vagy ecet
1 mokkáskanál őrölt kömény
só, bors
2 dl piros veltelini pálinka (1 csepp)
Zsemlegombóchoz:
4 db zsemle (1-2 napos)
1 közepes fej hagyma
1 csokor petrezselyem
4 dkg zsír
2 db tojás
2 dl tej
10 dkg liszt
só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
1. A megtisztított libacombokat dörzsöljük be sóval és majorannával, majd tegyük be a tepsibe. Öntsünk alá egy pohár vizet, és alufóliával letakarva 170-180 C-on süssük puhára kb. 2 óra alatt. Sütés közben többször forgassuk meg a combokat, félidőben pedig vegyük le a fóliát.
2. A káposzta külső leveleit fejtsük le, majd a torzsát kivágva vékonyra szeleteljük vagy gyaluljuk. Sózzuk be és hagyjuk állni míg előkészítjük a többi hozzávalót. Tisztítsuk meg a hagymát és vágjuk finomra. A birsalmát szintáén hámozzuk meg, majd vágjuk 1-1,5 cm-es kockákra, majd a pálinkával egy kisméretű lábosban tegyük félre.
3. Egy nagyobb lábosban forrosítsunk zsírt, dinszteljük meg benne a hagymát. A kicsavart káposztát tegyük hozzá. Locsoljuk meg a citromlével (ecettel), adjuk hozzá a köményt és ha szükséges egy kis vizet is.
4. A birsalmakockákat a pálinkával együtt forraljuk össze pár percig, figyelve, hogy a gyümölcs ne főjön túl.Ha ezzel megvagyunk, az egészet adjuk a káposztához, hogy az ízek összeérjenek. Fedő alatt pároljuk puhára, végül sóval, borssal, cukorral ízesítsük.
5. A zsemlét vágjuk kis kockákra, és forró sütőben pirítsuk meg. A zsiradékon dinszteljük meg az apróra vágott hagymát és a finomra vágott petrezselymet. A tejjel és tojással keverjük csomómentesre  a lisztet, fűszerezzük sóval, borssal. Adjuk hozzá a dinsztelt hagymát, petrezselymet, majd a szemlét és alaposan keverjük össze. Lisztezzünk meg  2 db tiszta konyharuhát, és a masszát 2 egyenlő részre osztva, rúd alakúra formálva tegyük rájuk. Mindkettőt tekerjük szorosan fel. A hengerek 2 végét kössük el, és egy nagy lábasban, forrásban lévő enyhén sós vízben, fedő alatt kb. 20 perc alatt főzzük készre. Akkor fog szépen átfőni, ha közben párszor átfordítjuk a gombócokat. Ha elkészült bontsuk kia  csomagokat, majd szeleteljük.