Sajttorta epres, feketeribiszkés öntettel

A sütemény Anyák napjára készült és pont ilyen ünnepi alkalmakhoz ajánlom! Azt hiszem ott lehet csak elrontani, ha a fóliával nem sikerül alaposan becsomagolni a formánkat. Ha megmarad az epres-ribiszkés öntet, akkor később natúr joghurtokhoz és más krémekhez is fogyasztható. Hűtőben több napig eláll.Sok sikert mindenkinek a készítéshez! Kezdőknek is ajánlom! :-)

Hozzávalók:

Talp

2 csésze graham kekszmorzsa

2 evőkanál kristálycukor

5 csésze sótlan vaj

1 csipet só

Töltelék

7 doboz Philadelphia krémsajt, egy része hleyettesíthető, pl. Hajdú natúr krémsajttal (összesen kb. 875-900 g)

1 és 1/3 csésze kristálycukor (270 g)

1 csipet só

2 teáskanál vaníliakivonat, vagy 2 vaníliarúd kikapart belseje

4 nagyobb méretű tojás

2/3 csésze magas zsírtartalmú tejszín (160 ml)

2/3 csésze magas zsírtartalmú tejföl (160 ml)

Öntet

1 csésze tejföl

Kb 15-20 g procukor (ízlés szerint)

1/2 teáskanál vaníliakivonat, vagy 1/2 vaníliarúd kikapart belseje

Kb 300-350 g friss eper, gyorsfagyasztott feketeribiszke vegyesen (más bogyós vagy erdei gyümölcs is használható)

1/2 csésze kristálycukor

1/2 csésze víz

bogyós gyümölcsből készült pálinka

Elkészítés:

1. Készítsünk elő egy kb. 18 cm átmérőjű csatos tortaformát a sütéshez. Csomagoljuk 3 réteg alufóliába az alját, hogy a gőzben történő sütéskor ne jusson víz a formába. Melegítsük elő a sütőt 175 C -ra és forraljunk vizet. Olvasszuk fel a vajat, majd keverjük a talp összetevőivel össze. Óvatosan a kezünk segítségével nyomkodjuk bele formába a masszát, úgy, hogy közben ne sérüljön meg az alufólia burkolat. Rakjuk be 10 percre a sütőbe. 10 perc után vegyük ki a sütőből, vegyük vissza a hőfokot kb. 160 C-ra és hűtsük le a morzás tésztát.

2.  Egy tálban elektromos mixerrel keverjük krémesre a sajtkrémet, közepes hőfokon, kb. 4-5 percig, majd a sót és a vaníliát egyenként keverjük hozzá. Adjuk hozzá egyenként a tojásokat. Vigyázzunk arra, hogy egynemű legyen a végeredmény, és a nehezebb sajtkrém, ne üljön le az edény aljára. Végül adagoljuk hozzá a tejszínt és a tejfölt is. Öntsük a masszát a morzsára. Egy magasabb falú tepsibe állítsuk bele a tortaformát, majd öntsük fel annyi forró vízzel, hogy kb a forma feléig érjen a vízszint. Rakjuk be a sütőbe és süssük 160 C-on 1,5 órán át. A teteje enyhén barna mikor kész, ha mégsem így lenne, akkor a légkeveréssel rásegíthetünk.

3. A sütés végén, zárjuk le a sütőt, nyissuk az ajtaját 1 cm-re (egy fakanál nyelével kitámasztható), majd hagyjuk kihülni a formában a sajttortát, így nem reped meg a teteje. Mikor kihült, vegyük ki a vízfürdőből, ovatosan hámozzuk ki a fóliából, késsel vágjuk körbe a tortát, hogy könnyen elváljon a formától, majd válasszuk le a csat kinyitásával.

4. Az öntethez keverjük össze a tejfölt a porcukorral és a vaníliával, illetve az epret és a feketeribiszkét a kristálycukorral és a vízzel rakjuk egy edénybe. Melegítsük tüzőn, és amikor puhul az eper burgonyanyomóval nyomkodjuk szét a ribiszkével, idő közben kevergessük, hogy le ne égjen. A végén adjunk hozzá bármilyen bogyós gyümölcsből készült pálinkából kb 1 evőkanállal.

5. A tálaláskor a szelet, vagy az egész torta tetejére kenjünk a tejfölös öntetből, majd öntsük le a gyümölcsös szafttal.