Pajkos túrós rétes dupla szamócával
Vendégposzt a Spiritus Primus Pálinkaestről:
Hozzávalók:
150 g jó minőségű előre kifőzött tészta (spagetti vagy széles metélt)
500 g túró
2 db tojás
120 g cukor
1 tasak vaníliás cukor
400 g friss szamóca, vagy 400 g szamócalekvár
2 cent szamócapálinka
5-6 levél bazsalikom
1 csomag réteslap (9 lap 3 rúdhoz)
2 evőkanál olaj
2 evőkanál tejföl
Elkészítés:
1. A tojások sárgáját keverjük ki a cukor felével a vaníliás cukorral és adjuk hozzá a túrót. Keverjük össze, majd a maradék cukorral felvert tojásfehérjehabot adjuk hozzá óvatosan. A végén keverjük bele a főtt tésztát.
2. Aprítsuk össze az epret és a bazsalikomot és adjuk hozzá a pálinkát, vagy a lekvárhoz adjuk hozzá az aprított bazsalikomot és a pálinkát. Jól keverjük el.
3. Keverjük össze a tejfölt az olajjal, terítsünk ki 3 réteslapot egy tiszta konyharuhára, kenjük meg a tejfölös olajos keverékkel (ne áztassuk el), majd a túrós töltelék 1/3-ának felét oszlassuk el egy sorban, a tetejére pedig adagoljuk a bazsalikomos epertöltelék 1/3-át. Fedjük be a túrós töltelék másik felével, majd konyharuha segítségével tekerjük fel a rétest, úgy, hogy közben a két oldalt hajtsuk be, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben. Kenjük meg a tetejét tejfölös olajjal. Mindhárom rúd esetében járjuk el így!
4. Kb. 180-200 C-on 10-15 perc alatt süssük aranybarnára. Az elékszült rétest hintsük meg porcukorral.