Pálinkalakulat

2014\12\14

Balatoni kör

Aki szereti a Balatont, vagy csak szeretne egy jó bort inni, jó társaságban, vagy egy jót enni a Kistücsök jóvoltából, annak még most sem késő elindulni.ó! A Balaton ugyanis felköltözött Budapestre a városligeti műjégpálya különtermébe, este 9-ig még várják az érdeklődőket. Ez az első régiós Adventi vásár borkarácsonyfa állításával! Hogy mindez kinek köszönhető?! A Balatoni körnek! Tagjait a Balaton szeretete köti össze, céljuk a Balaton népszerűsítése! A borvidék borászainak boraival ( Bujdosó, Laposa, Szeremley, stb), különböző helyi ételekkel, és nem utolsó sorban a gyümölcs wellness képviseletében Pach Gábor kistermelő különleges lekváraival, pálinkáival is találkozhattok! Bővebb beszámoló az eseményről hamarosan! :-)

2014\12\14

Gyümölcspálinkás thai latte

  • Tegnap nagyon hideg volt már este amikor hazafelé tartottam, ilyen alkalmakra ajánlom ezt a forró italt, hogy a pohárban is benne legyen a spiritus. :-) Természetesen más pálinkával is elkészíthető, ki mit szeret. 
  • Hozzávalók:
  • 2 dl tej
  • 1 dl víz
  • 1 db fekete teafilter
  • 1 ek agave golden szirup (lehet mézzel helyettesíteni)
  • 1 db vanília
  • fahéj ízlés szerint
  • 2 teáskanál sárgabarack pálinka
  • 2 teáskanál muskotályos szőlő pálinka
  • Elkészítés: 
    1. A tejet a vízzel melegítsük fel, de ne forraljuk!
    1. Amikor már forró, vágjuk fel a filtert, és a tartalmát borítsuk a folyadékhoz.
    1. 2 percig melegítsük, majd utána 4-5 percig pihentessük.
    2. Eközben adjuk hozzá az agave szirupot és a vaníliarúd kikapart belsejét.
    1. Mikor letelt az idő, szűrjük át egy finom szűrőn, majd adjuk hozzá a kétféle pálinkát, és egy kis fahéjjal fűszerezzük.

Italok

2014\12\12

Pálinkák kiválasztása

A boltban kapható pálinkák közül nem mindegyik pálinka használható főzésre. Ugyanaz igaz a kiválasztásra, ami a fogyasztáskor is, csak jó minőségű alapanyagból készült jó minőségű pálinkával lehet az ételek finom ízét fokozni. Ezzel kapcsolatban bárkinek szüksége lenne tanácsra, akár ajándékvásárlás miatt, szívesen segítek, adok tanácsot, hogy melyiket válassza. A tapasztalatom az, hogy igazán jó minőséget inkább csak szaküzletekben árulnak, de természetesen akár egy szupermarketben is lehet jót venni. Annak, aki Győrben jár nyugodt szívvel tudom ajánlani ezt a kisboltot: http://www.kiralypalinkarium.hu. Megtalálható íz szerint szekciókra bontva minden olyan pálinka, ami pálinkaszakértők szerint is kíváló, de a hozzáértő személyzet tanácsot is tud adni az elbizonytalanodónak, illetve ha ez sem elég, kóstolásra is van lehetőség!

2014\12\12

Részeges töltött tojás

reszeges-toltott-tojas.jpg.crop_display.jpg_800x598

  • Egy kedves kolléganőm családi receptje pálinkásítva. :-)
  • Hozzávalók: 
  • 1 közepes db vöröshagyma
  • 3 ek napraforgó olaj
  • 3 teáskanál petrezselyem (finomra vágott)
  • 6 db tojás
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 2 gerezd fokhagyma (elhagyható)
  • 1 db zsemle
  • 2 ek tejföl
  • 2 teáskanál zsemlemorzsa
  •  ízlés szerint
  • 3 db szárított paradicsom
  • 2 ek medvehagyma párlat
  • Elkészítés: 
    1. A vöröshagymát vágjuk finomra, pirítsuk meg olajon, majd futtassuk meg a petrezselymet is. Húzzuk le a tűzről és kevés fűszerpaprikával színezzük meg.
    2. Főzzük meg a tojásokat, majd pucoljuk meg és vágjuk ketté. A tojás sárgáját emeljük ki, majd keverjük össze az előzetesen vízbe áztatott zsömlével és a hagymás-petrezselymes szafttal. Adjunk hozzá annyi tejfölt, hogy kenhető állományú legyen, majd sóval fűszerezzük. Adjuk hozzá az előzetesen medvehagyma párlatba áztatott felaprított aszalt paradicsomot is.
    3. Halmozzuk a félbevágott tojásokra az így kapott tölteléket, majd szórjuk meg a tetejüket zsemlemorzsával és 180°C-on pirítsuk a tetejét, míg aranybarna nem lesz.
    • sütési hőfok: 180°C

Reggeli-Vacsora

2014\12\12

Krémsajtos-erdei gyümölcsös csokoládékehely

kremsajtos-erdei-gyumolcsos-csokolade-kehely.jpg.crop_display.jpg_800x598

Szerintem az egyik legfinomabb édesség, amit valaha készítettem. :-)

Hozzávalók

A csokoládékelyhekhez

A sajtkrémhez

A kompóthoz

  • 30 dkg gyorsfagyasztott erdei gyümölcs mix(kb. 2,5 bögrényi)
  • 0.25 bögre porcukor
  • 1 ek limelé
  • 2 ek Brill málna pálinka
  • Elkészítés
  • A csokoládékelyhek

    1. A csokoládékelyhek készítéséhez a csokoládét törjük darabokra, majd mikrohullámú sütőben olvasszuk fel.
    2. A háztartási boltokban kapható szív vagy kerek szilikon muffin-formákba merjünk egy teáskanálnyit az olvasztott csokoládéból, majd óvatosan folyassuk körbe a falon, hogy mindenhol jól befedje.
    3. Ha kihűlt, helyezzük pár órára hűtőbe, hogy megdermedjen.
    4. Ahogy megdermedt, óvatosan fejtsük le a szilikon burkolatot, majd fordítsuk ki a formából a kelyhet.
    5. Felhasználásig hűtőben tartsuk.

    A sajtkrém

    1. A sajtkrémhez habverővel keverjük össze a porcukrot a sajtkrémmel és a vaníliarúd kikapart belsejével, majd az előzetesen habbá vert kb. 1 dl tejszínt óvatosan forgassuk bele a krémbe.
    2. Az így kapott krémet felhasználásig hűtőben tartsuk.

    A kompót

    1. A kompóthoz egy edényben keverjük össze a gyorsfagyasztott erdei gyümölcsből 1 csészényit ¼ csésze porcukorral és 1 evőkanál limelével.
    2. Közepes hőmérsékleten forraljuk, majd vegyük le a hőmérsékletet, és alkalmankénti keveréssel kb. 10 perc alatt főzzük sziruposra, közben próbáljuk meg villával egyneműsíteni. Ha szükséges, némi víz hozzáadásával pótolhatjuk a folyadékveszteséget.
    3. A végén adjunk hozzá málnapálinkát.
    4. Mikor elkészült, hűtsük le, majd keverjük hozzá a maradék erdei gyümölcsöt. Tálalásig tartsuk hűtőben.

    Összeállítás

    1. A csokikehelybe merjünk a krémsajtból, majd halmozzuk a kompótot a tetejére.
    2. Javaslat:
    3. Abban az esetben, ha mégsem jönne össze a csokikehely, nem szeretnénk vele pepcselni, vagy csak egyszerűen szeretnénk gyorsan finomat, akkor rétegezzünk egy pohárba baboiskótát a krémsajttal és a kompóttal.

Desszertek

2014\12\09

Sütőtök-rémleves

sutotokkremleves-ledomoni-konyhajabol.jpg.crop_display.jpg_800x598

Az alaprecept Andi barátnőmtől való és azért az egyik kedvencem, mert valójában nem szeretem a sütőtököt, de ebben a formájában mégis szívesen fogyasztom.

Hozzávalók:

  • 1 kg sütőtök (közepes méretű)
  • 1 l szárnyas alaplé (amennyi ellepi a tököt)
  • kapor ízlés szerint (lehetőleg friss)
  • egész gyömbér ízlés szerint
  • 0.5 csokor petrezselyem (lehetőleg friss)
  • chili ízlés szerint
  • fehérbors ízlés szerint
  • 1 csipet szerecsendió
  • 1 teáskanál ételízesítő
  •  ízlés szerint (a tök édességétől is függ)
  • 1 dl habtejszín (lehet főzőtejszín is)
  • 1 ek tejföl
  • 5 dkg tökmag (elhagyható, ha a tök magját használjuk)
  • 2 teáskanál Brill birs pálinka
  • Elkészítés: 
    1. A tököt megpucoljuk, felkockázzuk, majd feltesszük annyi alaplével vagy vízzel főni, amennyi ellepi.
    2. Hozzáadjuk a fűszereket, a petrezselymet finomra vágva, chilit, fehérborsot, gyömbért és a kaprot egészben, ezt később majd kivesszük a főzés végén.
    3. Mikor puhára főtt a tök, akkor összeturmixoljuk, majd kikeverjük a tejszínt a tejföllel, hozzáadunk egy keveset a levesből, és óvatosan együtt habverővel hozzákeverjük a leveshez. Pici balzsamecetet is adhatunk hozzá, és birspálinkát.
    4. A tökben található magokat megpirítjuk, és tálaláskor díszítésül hozzáadjuk. Lehet használni a boltban kapható tökmagot is pirításhoz.

Levesek

2014\12\08

Tejfölös-gombás szelet muskotályos szőlőpálinkával

197521_188997_tejfoluj.jpg.crop_display.jpg_1005x768

 

A recept a Brill Pálinkaház Kft. Pálinka a tűzhelyen 3.0 versenyre készült, eredmény hamarosan:
  • Hozzávalók: 
  • 40 dkg sertés rövidkaraj
  •  ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 2 ek napraforgó olaj
  • 1 közepes db vöröshagyma
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 25 dkg laskagomba
  • 10 dkg finomliszt
  • 300 g tejföl
  • 4 ek Brill Muskotályos szőlő pálinka 
  • Elkészítés: 
  • A sertéskarajt mossuk meg, szárítsuk le a vizet, majd szeleteljük fel, sózzuk, borsozzuk, majd forgassuk bele lisztbe.
  • Hevítsünk olajat, majd kellemesen barnásra pirítsuk meg benne a szeletek mindkét oldalát.
    1. Egy nagyobb edényben készítsünk pörköltalapot. Olajon futtassuk meg a finomra vágott vöröshagymát, tűzről levéve adjunk hozzá egy kevés fűszerpaprikát, majd adjuk hozzá a gombát, egy kicsit dinszteljük. Majd a húsokat helyezzük be, és együtt pároljuk.
    2. Mikor már megpuhult a gomba is és a hús is átfőtt, akkor keverjünk hozzá tejfölt ízlés szerint (kb. a nagy tejfölös doboz ¾-ét), és végül adjuk hozzá az aszútörköly pálinkát, de ezzel már ne főzzük.

 

Főételek

süti beállítások módosítása