Marcipános, duplaszilvás bejgli
Több éve sütöm ezt a bejglit karácsonyra, mindenki megelégedésére, idén is ő lett az egyik kiválasztott. A hiba csak ott csúszott a gépezetbe, hogy elfelejtettem, hogy gluténmentes diétán vagyok - nem is értem -, ergo nem nagyon van otthon rendes liszt. Annyi változást jelentett ez a receptben, hogy a fehér liszt egy részét durum liszttel pótoltam, jelentem így is működik. :-)
Eredeti recept hozzávalók:
Tészta
50 dkg liszt + a nyújtáshoz
20 dkg margarin
5 dkg porcukor
1 dkg élesztő
1 dkg só
1,5 dl hideg tej
1 tojás sárgája + 1 egész tojás a kenéshez
Töltelék
50 dkg marcipán
5 dkg margarin
5 evőkanál Rézangyal barrique szilvapálinka
Elkészítés:
Langyos tejben kevés cukorral futtassuk meg az élesztőt, majd keverjük hozzá a tojás sárgáját. A tészta többi hozzávalóját morzsoljuk el egy tálban, majd az élesztős folyadékkal gyúrjuk tésztává. Ne ijedjünk meg, ha az elején morzsálódik, ahogy a margarin felmelegszik, könnyen össze fog állni tésztává! Csomagoljuk fóliába, majd pihentessük hűtőszekrényben 20-30 percet. A töltelékhez reszeljük le a marcipánt, keverjük hozzá a pálinkát és a puha margarint. Osszuk a tésztát 3 egyforma részre, majd lisztezett deszkán kb. 25*25 cm-es négyzeteket nyújtsunk belőle. A töltelék harmadát helyezzük folpackra, majd fedjük be egy másik folpack-kal és nyújtófával nyújtsuk kb. 23*23 cm-re. Több receptnél olvastam, hogy porcukrot szórjunk a massza alá, vagy keményítőt, nem működik, ne próbáld ki! :-) Válasszuk le az egyik folpack darabot, és a marcipános felével borítsuk a tésztára. Ha ügyesek vagyunk, akkor a tetejéről lehúzható a másik folpack darab. Tekercsenként 7 dkg aszalt szilvát daraboljunk fel, majd szórjuk el egyenletesen a lapon. Szorosan tekercseljük fel úgy, hogy a két szélét kissé behajtjuk (hogy a massza ne folyjon ki). A kenéshez a félretett tojást kettéválasztjuk, majd a sárgájával megkenjük a tészta tetejét. Hűtőbe tesszük, hogy rászáradjon, majd megkenjük fehérjével. Ha ez is megszáradt, megszurkáljuk, hogy a gőz távozhasson. 180 °C-os előmelegített sütőben kb 35-40 percig sütjük. Ne ijedjünk meg, ha a massza kissé kifolyik, a rusztikus sütik mindig finomabbak! ;-)