Móni duhaj flódnija - ünnepélyes alkalmakra

Hozzávalók:

Tésztához:

50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 2 dkg élesztő, 1 dl tej, 4 evőkanál porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 dl tejföl

+ 1 db tojás a tészta kenéséhez

Töltelékek:

Almás: 1 kg reszelt alma, 3 dkg margarin, 1/2 citrom leve, kb 8 dkg cukor

Mákos:1 dl tej, 13 dkg cukor, 25 dkg darált mák

Diós:1 dl tej, 11 dkg cukor, 25 dkg darált dió

Szilvalekvár: házi szilvalekvár, szilvapálinka (a lekvár nehezen kenhető, a pálinkával lazíthatjuk)

Elkészítés:

A lisztet összegyúrjuk a margarinnal, a szódabikarbónával, a tejben megfuttatott élesztővel, majd hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot és a tejfölt is, majd alaposan összedolgozzuk a tésztát. Fóliába csomagoljuk, majd hűtőbe tesszük legalább 1 órára. Eközben az almák héját levágjuk, kiszedjük a magbelet, lereszeljük és citromlével, cukorral ízesítjük. Margarinon megpároljuk. Kimérjük a mákos és diós töltelékek alapanyagait két külön edénybe, majd tejet forralunk és felét a mákra, felét a dióra öntjük.

A tésztát 4 egyforma lapra nyújtjuk, az első lapot a kivajazott, kilisztezett tepsibe rakjuk, megkenjük a pálinkás szilvalekvárral, majd a kihűlt máktölteléket rákenjük.A következő tésztalapot ráhelyezzük, megkenjük lekvárral, majd következik az almatöltelék, újabb tésztalap lekvárral megkenve és jön a diótöltelék. Végül lefedjük a 4. tésztalappal, villával megszurkáljuk, majd felvert tojással megkenjük. Előmelegített sütőben 190 °C-on megsütjük, kb. 40-45 perc. Ha elkészült, megvárjuk, míg kihűl, felszeleteljük, majd megszórjuk  vaníliás porcukorral. Legjobb ha áll egy éjszakát.

Megjegyzés: Ha sütés közben nagyon barnulni kezdene a tészta, fedjük be sütőpapírral.