Pálinkalakulat

2015\03\27

Parajos-medvehagymás tészta baconkockákkal

Egy kedves kolléganőm gyors ebéd vagy vacsireceptje pálinkásítva. Böjti időszakban elhagyható a bacon.

Hozzávalók

    • 1 csomag durum olasz tészta (farfalle, fusilli, penne)

    • 1 csomag gyorsfagyasztott parajpüré

    • kb. 15 dkg felkockázott bacon szalonna

    • 200 ml habtejszín vagy főzőtejszín

    • 3-4 gerezd tisztított fokhagyma

    • ízlés szerint

    • bors ízlés szerint

    • 4 ek. Brill medvehagyma párlat

Elkészítés

    1. 1. Pirítsuk meg a felkockázott baconszalonnát. Tegyük félre.

    1. 2. A gyorsfagyasztott parajt fagyottan rakjuk egy lábosba, majd melegítsük addig, amíg fel nem olvad. Eközben sós vízben főzzük ki a tésztát.

    1. 3. Mikor a paraj már felolvadt, hozzáadhatjuk a reszelt fokhagymát, ízesítsük sóval, borssal és adjuk hozzá a pirított bacont is.

    1. 4. Melegítsük, majd tejszínnel dúsítsuk. Forraljuk picit össze és keverjük hozzá a tésztát. A mennyiséget mindenki maga döntse el, ha szaftosabbat akarunk, akkor kevesebb is elég. A tészta így is magába szívja a szósz egy részét.

    1. 5. Mikor már a tésztával is összemelegítettük és jól elkevertük, húzzuk le a tűzről és adjuk hozzá a medvehagyma-párlatot.

Főételek

2015\03\27

Macaron napon jártam

avagy Macaron mindent akarom!

4. alkalommal került megrendezésre 2015. március 20-án a Macaron nap, ezúttal az Akvárium klubban. Én már legalább 2 éve terveztem, hogy kimegyek, de valahogy mindig közbejött valami...nos ezúttal nem. :-)  Amit nem árt tudni a macaronról, hogy habár ez az egyik olyan sütemény, amit a franciákkal azonosítanak, eredetileg olasz találmány. Elkészítése szerint 3 típusa létezik, az eredeti olasz, a francia és a legegyszerűbben otthon is elkészíthető svájci. Amiért én szeretem a textúrája és a végtelen ízvariációk mellett, hogy mivel mandulalisztből vagy őrölt mandulából készült, tökéletesen gluténmentes. Szerencsésnek mondhatom magam, mert a macaronkészítő kurzust, amin korábban részt vettem a makifood-nál, az a Stephane Gerpaghon vezette, aki a Macaron nap egyik zsűritagja is volt. Ő egyébként hasonlóan ennivaló, mint a macaronjai, cseppet sem rideg, mint a franciák általában. Nagyjából ennyi tudással léptem be az Akváriumba, na meg  még azzal az infóval, hogy a macaron egy réteg sütemény, fiatal 18-25 éves lányok rajonganak érte.

Amit tapasztaltam az varázslatos volt. Látványos színek, macaronok százai, finom illatok, mesés ízvariációk. Ha jól számoltam 10 kisebb-nagyobb cukrászat hozta el macaronjait, de voltak kuriózumok is, mint a Le Parfume - Zólyomi zsolt parfümériái Ladurée macaron illatú illatgyertyái, vagy a Sarki fűszeres "macaron-szendvicsei".

Az alapízekből szerintem minden megtalálható volt: csokoládé, kávé, pisztácia, kókuszos, stb., de én kifejezetten a különleges ízkombinációkat kerestem. Akik nálam fantázia vagy ízvilág alapján most a nyerők voltak, a Bolka Bonbon, tőlük a mákosgubás, szilvapálinkás és birses macaront választottam és a Desszert. Neked, tőlük pedig a Libateperős-étcsokist, a wasabis-zöldborsóst és a kecskesajtos-feketeribizlist. A zöldborsós-wasabis egyébként a szabadon választott ízkategória nyertese lett, édes és nagyon különleges ízkombinációjú, a macaron piskótája tökéletes állagú, kívül roppanós, belül krémesen puha. A sós kategória nyertese a libatepertős-étcsokis, az ízvilág már ismerős volt a chocolitza révén, nem okozott csalódást. :-)

Ami nekem nem tetszett a profi szervezés ellenére a rendezvényben, az a tömeg. Kissé túlzsúfolt volt a hely, de az is hozzá tartozik, hogy én szeretem a tágas tereket és nem szeretek idegen emberekhez dörgölőzni. A másik gondom, hogy az 50-100 féle ízű  macaron közül csak egy pálinkásat találtam. :-( De ezen jővőre változtatunk! ;-)

Összességében elmondhatom, hogy a macaronért nem csak a 18-25 éves lányok rajonganak. A 300 Ft-os darabár kicsit soknak tűnik, de a zsűri által is legjobbnak mondott darabok olyan élményt adnak, amiért megéri megvásárolni őket. Aki még soha nem volt ilyen rendezvényen, annak szerintem legalább egyszer ki kell próbálnia milyen, de ha erre nincs mód, akkor érdemes ellátogatni macaront árusító cukikba...most már van jó pár városszerte. Nálam a Desszert.Neked a nyerő! Ők Budapesten a Paulay Ede utcában elérhetőek, és nem csak macaront árulnak. Hajrá Macaron! :-)

 

Pálinkalauz

2015\03\27

Mangós tojásfészek baconkosárban

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A szalonnát előző nap áztassuk be medvehagyma párlatba, a mangót pedig kápia párlatba.
  2. A vöröshagymát vágjuk finomra, majd pirítsuk meg vajon. Adjuk hozzá az apróra vágott paprikát, paradicsomot, gombát és a felszeletelt házi kolbászt.
  3. A tojások sárgáját válasszuk szét a fehérjétől, de úgy, hogy a sárgái külön-külön edénybe kerüljenek. A fehérjét verjük fel kemény habbá, majd óvatosan keverjük hozzá az előbb elkészült ragut.
  4. Szalonnával béleljük ki a muffinformát úgy, hogy a lehető legjobban fedje és egy fészket képezzen, majd kanalazzuk bele a fehérjét, képezzünk kis mélyedést a tetején, és rakjuk bele a tojássárgáját. Szórjuk meg a tetejét reszelt sajttal, majd felkockázott aszalt mangóval díszítsük.
  5. Előmelegített sütőben kb. 185°C-on addig süssük, míg a sajt meg nem pirul a tetején, ez kb. 15-20 perc sütőtől függően.

    Reggeli-Vacsora

    süti beállítások módosítása