Cantuccini pálinkás aszalt gyümölcsökkel

 

Nyári borozgatásokhoz, reggeli kávéhoz, teához ideális. Dobozba betéve hosszabb ideig fogyasztható.

Hozzávalók:

 

kb. 25 dkg liszt, csipet só, 1 teáskanál sütőpor, őrölt fahéj ízlés szerint, 15 dkg cukor, 2 dkg olvasztott vaj, 2 egész tojás, 2 tojásfehérje 10 dkg egész, vagy szeletelt mandula; kb. 15 dkg aszalt gyümölcs pálinkába áztatva (én használtam meggypálinkába áztatott cseresznyét, Aletta szőlőpálinkába áztatott áfonyát, aszútörköly pálinkába áztatott aranymazsolát, málnapálinkába áztatott kandírozott koktélnarancsot és mellé kandírozott felkockázott narancs- és citromhéjat)

Elkészítés:

1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
2. Keverjük össze a lisztet a sütőporral, sóval, fahéjjal. Az egész tojásokat és a fehérjéket keverjük fehéredésig a cukorral és a vajjal.
3. Keverjük össze alaposan a tojásos elegyet a lisztessel, sűrű, kemény tésztát kapunk.
4. Keverjük bele a mandulát, a narancshéjat és a meggyet. Formázzunk két lapos szalámit, ha ragadós a tészta, akkor segíthetünk liszttel még (kb. 4 cm átmérőjűt) és szilikonlapon süssük előmelegített sütőben kb. 20-25 percig, amíg enyhe színt nem kap.
5. Vegyük ki a sütőből, szeleteljük fel a rudakat 45 fokban, kb. 1,5 cm-s szeletekre, majd tegyük vissza a szeleteket pirulni 5 percre, után forgassuk meg őket és süssük még 3 percig.