Pálinkalakulat

2016\12\19

A nagy pálinkás szaloncukorteszt - eredmények

Ahogyan már beharangoztuk, felkutattuk, beszereztük és a Finom italok, finom nők rendes és tiszteletbeli Tagjai segítéségével leteszteltük a könnyen beszerezhető pálinkás szaloncukrokat. Nem volt könnyű feladat! :-)

Összesen 8 féle terméket találtunk, amiből 6 féle különbözőt tudtunk beszerezni. A tesztbe sajnos nem került be a  Demeter Chocolate kétféle szaloncukra (Mézes málnapálinkás és Szatmári szilvapálinkás), mivel a honlapjukon szereplő budapesti boltok egyikében sem lehetett kapni a beszerzés idején. Igyekszünk pótolni ezt a hiányosságot, mivel csupa jót olvastunk róluk.

Íme az eredmények:

6. helyezett (45 pont)

Barackpálinkás kézműves szaloncukor (Grande Gusto; 1117 Budapest, Váli utca 5.)

Ára: 6890,-Ft/kg, lédig szaloncukor

Vásárláskor érdeklődtünk milyen pálinka van benne, sajnos nem tudtak információt adni.

A kóstolóink szerint a tölteléke konzum-szaloncukorra emlékeztető, amiben a cukor dominál, ami rágáskor kellemetlenül beleragad a fogunkba. Illata diós-mazsolás. Megjelenése nem igazán gusztusos, a papír gyűrtsége miatt használt hatást keltő, de a szaloncukor csokoládébevonata ennek ellenére tetszetős.

5. helyezett (48 pont)

STÜHMER Barackpálinkás tejcsokoládé; 170 g (4 db) (szuper- és hipermarketek, mi a SPAR-ban szereztük be)

Ára: 8176,-Ft/kg-tól

Kóstolóink szerint a kocsonyás belső alkoholhangsúlyos, ízében a barack dominál, de fáradt, főtt, savanykás.

4. helyezett (54 pont)

STÜHMER Birspálinkás étcsokoládé, 170 g (4 db) (szuper- és hipermarketek, mi a SPAR-ban szereztük be)

Ára: 8176,-Ft/kg-tól

Kóstolóink szerint a textúrája jó, de íze túlságosan édes. A birs gyümölcsössége kevésbé érződik, utóíze tompa, semleges, a töltelék és a csokoládé nincs harmóniában egymással.

3. helyezett (57 pont)

BONBONETTI Szilvapálinkás csokoládékrémmel töltött étcsokoládés szaloncukor (Árpád Lepotica szilvapálinkával); 350 g (szuper- és hipermarketek, mi a G-ROBY-ban szereztük be online rendeléssel)

Ára: 5686,-Ft/kg-tól

Kóstolóink szerint a kakaós íz túlzottan domináns és bár érezhető a Lepotica gyümölcsössége, nem eléggé hangsúlyos és kevésbé alkoholos. A bevonat túlzottan uralkodó.

2. helyezett (58 pont)

STÜHMER Szilvapálinkás étcsokoládé, 170 g (4 db) (szuper- és hipermarketek, mi a SPAR-ban szereztük be)

Ára: 8176,-Ft/kg-tól

Kóstolóink véleménye szerint az állagában lekvárra emlékeztető tölteléke kellemes meglepetés, ízében a pálinka igazán intenzíven domináló.

1. helyezett (64 pont)

DAMNICZKI Gyulai mélyvíz, vilmoskörte pálinkás fehér csokoládé (60%-os Mélyvíz), 200 g (Damniczki cukrászda Budapest és Székesfehérvár)

Ára: 11000,-Ft/kg

Kóstolóink abszolút kedvence! Kellemes állagú, krémes, ízében inkább a fehér csoki dominál, a pálinka kevésbé hangsúlyos. Formája letisztult, puritán, csomagolása a régi időket idézi. A töltelék összességében nagyon kellemes hatást keltő.

A cukrászda (1051 Budapest, Hercegprímás u. 17.) igazán hangulatos, a személyzet nagyon kedves és előzékeny. Az aktuális szaloncukor-töltelék meg is kóstolható.

Igazán örömünkre szolgál, hogy egyre többen próbálkoznak pálinkás szaloncukrok készítésével! Csak így tovább!! :-)

Desszertek Pálinkalauz

2016\12\18

A nagy pálinkás szaloncukorteszt

Szaloncukortörténelem

A szaloncukor ősét a fondant-cukrot (túltelített cukoroldatból felfőzéssel készült, puha, kikristályosított massza) a franciák a XIV. században kezdték el készíteni, tőlük német bevándorló cukorműves mesterek közvetítésével a XIX. század első harmadában érkezett Magyarországra. Eleinte gyümölcsöket, aszalt különlegességeket, mézesbábokat, papírból kivágott ékességeket, süteményeket akasztottak a karácsonyfára, a szaloncukor használata később terjedt el. A francia „papillote” (hajcsavaró papír, papírhüvely) nevű (folyadékkal töltött) fondant-cukorka sztaniolpapírból készült csomagolásának belsejére aforizmákat nyomtattak.

Magyarországon a szaloncukrot kezdetben kézzel készítették, de a XIX. század végén már megjelentek az első fondant-készítő gépek, amelyek Stühmer Frigyes hamburgi cukrászmester által alapított, első magyar gőzüzemű csokoládégyárban működtek, és gyártották a karácsonyi édességet a Gerbeaud cukrászda részére.

„Jókai még szalonczukkedlinek nevezte a szaloncukrot, ugyanis a cukorka neve a német salonzuckerl szóból ered. 1891-ben jelent meg Hegyesi József magyar-franczia szakács és vállalkozó »A legújabb házi czukrászat« című kézikönyve, amelyben tizenhétféle szaloncukrot ír le, így pl.: szalon-ananász czukorkák, szaloncréme-bonbonok, szalon-marasquin-czukorkák, szalon-pisztácz-czukorkák.”

A híres fővárosi cukrászdák nem engedhették meg maguknak, hogy ne legyen egy saját titkos szaloncukorreceptjük, nem beszélve a rengeteg titkos családi receptről. Már azokban az időkben is legalább annyiféle szaloncukrot lehetett kapni, mint manapság. A cukrászdák szaloncukrait a vevők készletről vásárolhatták meg vagy meg is rendelhették. A megrendelő határozhatta meg, hogy milyen ízű szaloncukrot, milyen színű szaloncukorpapírba, valamint milyen színű és minőségű (sima vagy préselt mintájú) sztaniolba csomagolva kér. A papírgyárak már ekkortájt közel 1000 fajta sztaniolpapírból biztosítottak választékot a díszítéshez.

A szaloncukor-készítési műveletek közül legtovább a csomagolópapír rojtozása maradt kézi előállítású. A régi, híres cukrászdákban az inasok feladata volt az e célt szolgáló rojtozó gépet működtetni. A formákat átszitált rizslisztbe mártották, ezután öntötték a folyékony, főzött cukormasszát a mélyedésbe. A cukor megdermedése és megszáradása után csomagolták a szaloncukrot színes papírba.

Összetételi követelmények

Magyarországon a szaloncukor minőségi követelményeit a Magyar Élelmiszerkönyv Édesipari termékekről szóló MÉ 2-84 számú irányelve tartalmazza.  A szaloncukor azonosító száma MÉ 2-84/04.

„A szaloncukor a karácsonyi ünnepkörhöz kötött, hagyományos termék, amely meghatározott szem-nagyságú, két végén rojtozott selyempapírba és színes alufóliába vagy fóliába/fémgőzölt fóliába, pillangós zárással, szemenként csomagolt édesipari készítmény. A kiszáradás megakadályozására és az élvezeti érték növelésére a szemeket védőbevonattal (kandiszréteg vagy csokoládé-, illetve egyéb bevonat) látják el.”

 

 

 

Desszertek Pálinkalauz

2016\12\04

Francovilla pálinkabolt megnyitása Baján - 2016.12.01.

2016. december 1-jén tartotta a Francovilla Pálinkakultúra Kft.  a Baján található pálinkaszakboltjának hivatalos megnyitó ünnepségét. A Francovilla cégelnevezés természetesen nem véletlen, Baja város régi neve volt Francovilla még a török hódoltság előtt. A város mostani neve Baja török eredetű, jelentése bika. 1260-ban már ferences szerzetesek laktak benne. A település első hiteles említése 1323-ból való. A város a török uralom alól Buda visszavétele után szabadult fel, és akkor került kincstári tulajdonba. 

A bolt nem csak hagyományos funkcióval bír. A kialakításnál a tulajdonosok Pencz Rudolf, Ács Sándor és Rácz Róbert arra törekedtek, hogy egy olyan milliőt teremtsenek meg, amiben Krúdy és Márai is ihletet lelhetne, hogy mindenki, aki ide betér majd, otthon érezze magát. A boltban 17 kereskedelmi pálinkafőzde 400 különböző kiszerelésű pálinkája, illetve többek közt ajándékcsomagok, bor- és pálinkakrémmel töltött csokoládék is kaphatóak. A bolt része egy szalon is, melyben lehetőség nyílik maximum 8 fő részére történő pálinkakostoló lebonyolítására, illetve a hozzá tartozó pincehelységben privát rendezvények megtartására is van lehetőség. A tulajdonosok nem titkolt célja a pálinkakultúra, illetve a kultúrált pálinkafogyasztás terjesztése. A későbbiekben ennek jegyében több rendezvényt is terveznek.

A hivatalos megnyitóünnepséget a bajai Polgármesteri Hivatal Dísztermében tartották, ami zsúfolásig megtelt a pálinkakedvelő meghívottakkal. Zsigó Róbert Úr, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár, Fercsák Róbert Úr, Baja város polgármesterének és Pencz Rudolf tulajdonos köszöntője után tartott Pálinka Szimpóziumon pálinkával kapcsolatos előadásokat hallgathattunk meg.

Mészáros Kálmán a NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságának  Igazgatója előadásában a hatóság pálinka-ellenőrzésével kapcsolatosan elmondta, hogy az igazgatóságon 2013 óta foglalkoznak pálinkaellenőrzéssel. Az ellenőrzések fő célja a minőségbiztosítás, a tisztességes versenyhelyzet kialakítása, illetve stratégia kialakítása a pálinka minőségének javítására. A 2013-2014-es években vizsgált 300 pálinka 6 %-a nem felelt meg valamilyen okból. A kifogások többek közt a cukoreredet hibája (30%), érzékszervi hibák (15%), analitikai hibák (20%) és dokumentációs hibák voltak. Felhívta például a figyelmet arra, hogy ha velőből készítünk cefrét, akkor érdemes azt ellenőrzött forrásból beszerezni, mert sokszor tartalmaznak nem kívánt cukrot a piacon kapható velők, aminek esetleges jelenlétét természetesen a műszerek később a pálinkában is kimutatnak. Elmondta továbbá, hogy 3 éve gyűjtenek információkat az eredetvédett pálinkákról és a tapasztalataik szerint a jelenleg is használt technikáik alkalmasak lesznek arra, hogy izotópösszetétel alapján akár azt is megmondják, hogy az eredetvédett gyümölcsből készült pálinka alapgyümölcse tényleg az eredetvédett területről származott-e.

Nagygyörgy László a Wessling Hungary Kft. pálinka projektjének vezetője beszélt a pálinkával kapcsolatos kutatási eredményeikről. Bemutatta a már lezajlott projekjeiket, illetve a pálinkák metanoltartalmának csökkentésével kapcsolatos kutatási eredményeinek tapasztalatairól is beszámolt. A pálinkák etil-karbamát tartalmának vizsgálatával kapcsolatban elmondta, hogy összesen 1884 pálinkát vizsgáltak meg eddig, melynek 7%-a tartalmazott az Uniós irányelvben megadott 1mg/l határértéknél nagyobb mennyiséget. A gyümölcsök főként meggy, szilva és cseresznye voltak.

Béli Géza  a Pálinka Nemzeti Tanács alelnöke a Pálinka Nemzeti Tanács múltját és jelenét mutatta be előadásában, majd vázolta a frissen megalakított Munkacsoportjaik feladatait, Dr. Temesi Ágoston a SZIE-ÉTK képviseletében pedig az egyetemen zajló pálinkamester képzést mutatta be.

Az előadások után a boltban megtartották a hivatalos megnyitót, és több kereskedelmi cég lehetőséget biztosított arra, hogy kóstoló keretein belül megismerhessük pálinkáikat. Így ízelítőt kaptunk például az országos- és regionális pálinkaversenyeken nagyszerű eredményeket elérő Brill Pálinkaház, a Cruxx Gemina, a Zimek Pálinkamanufaktúra, a Schiszler Pálinka és a Czetis Ház minőségi termékeiből.

Nagyszerű élmény volt mindenki számára, szívből ajánljuk a látogatást a boltban, akár a karácsonyi ajándék beszerzése céljából is! 

Köszönjük, hogy ott lehettünk!

Pálinkalauz

süti beállítások módosítása