Pálinkalakulat

2015\04\24

Tokaji császármorzsa

Pálinka Kulturális est - 2 recept, elkövető Badics Kati "Pálinkamester-pálinkanepper"

Hozzávalók:

10 dkg cukor, 5 tojás, 1 csomag vanillincukor,30 dkg liszt, 6,5 dl tej, 5 dkg olvasztott vaj, 2 csipet só, 5 dkg aranymazsola ( érlelt tokaji aszútörkölybe áztatva legalább 1 napig), 2 dl habtejszín, sütéshez kevés olaj

Elkészítés:
1. A tojássárgáját habosra verjük a cukorral és a vanillinnal, hozzá keverjük a lisztet, az olvasztott vajat, a tejet és a sót. Végül hozzáadjuk az áztatott mazsolát (esetleg a megmaradt kevés pálinkát is). A külön felvert tojásfehérjét lassan beleforgatjuk az előbbi masszába.

2. Egy jobb minőségű teflon vagy öntöttvas serpenyőben vagy palacsintasütőben kevés olajat forrósítunk, és ujjnyi vastagon öntünk bele a masszából. Lassan hagyjuk megszilárdulni, majd fakanállal felszabdaljuk. A darabokat körbe pirítjuk, de nem hagyjuk kiszáradni.
3. Egy nagyobb kerámia tálba szedjük ki az adagokat, minden adagot hintsünk meg édes morzsával (lehet piskóta, babapiskóta vagy zabfalat-morzsalék).

4. Melegen és hidegen is tálalható, a tányéron a tetejét díszíthetjük tejszínhabbal. Fenséges íz kompozíciót alkot érlelt aszútörkölyös narancslekvárral (tálalás előtt közvetlenül keverjük az érlelt aszútörköly pálinkát a lekvárhoz, 30 dkg lekvárhoz kb. egy evőkanállal, vagy ízlés szerint).
Megjegyzés: A narancslekvár helyettesíthető jó minőségű kajszibaracklekvárral is.

Desszertek

2015\04\24

Olivér tésztasalátája

A Spiritus Primus tematikus Pálinkaestjei csak pálinkás ételekkel lehetnek teljesek. :-) A szőlő jegyében Badics Kati Pálinkanepper ezt a pálinkás ételt kínálta vendégeinek:

Hozzávalók:

50 dkg fusilli tészta, 1 db kígyóuborka, 1 db kaliforniai paprika, 25 dkg koktélparadicsom, póréhagyma (ízlés szerint), zöld magozott olajbogyó kb. 20-30 szem, 20 dkg feta sajt, 1 csokor petrezselyem, friss bazsalikom, oregánó
Öntethez:

3 evőkanál fehér szőlőmagolaj, 1 evőkanál Tokaji aszúecet, kevés só és frissen őrölt bors, 5cl Irsai Olivér szőlőpálinka

Elkészítés:
1. A tésztát főzzük meg sós vízben „al dente”, majd szűrjük le.
2. A zöldségeket daraboljuk fel: a póréhagymát, zöldfűszereket vágjuk finomra, a kígyóuborkát és paprikát apróra ( csíkokra), az olajbogyót karikákra, a paradicsomokat pedig negyedeljük.
3. A tésztát, a zöldségeket és a zöldfűszereket keverjük össze.
4. Az öntethez a hozzávalókat keverjük össze, majd adjuk a salátához. Hűtsük be egy napra. 5. Tálaláskor kockázzunk hozzá feta sajtot. Díszítsük a negyedelt paradicsommal, és bazsalikom levéllel.

Főételek Reggeli-Vacsora

süti beállítások módosítása