Pálinkás élet a pandémia idején

Gong Pálinkaház

A főzdelátogatásokkal egybekötött személyes találkozások pálinkás barátaimmal már hosszú ideje váratnak magukra, a pálinkaversenyek száma is lecsökkent, ezért mostanság kevés lehetőségem nyílik arra, hogy megmutassam a főzdék rejtett kincseit és a titkos pálinkafavoritjaimat. Bízva abban is, hogy a pálinkás élet lassacskán újraindul, bemelegítésként, lélekmelegítőként most egy cikksorozatot indítok útjára, amelyben a korábbi látogatásaimat, élményeimet felidézve mutatom majd be a számomra kedves főzdéket és az általam felfedezett rejtett titkaikat, kincseiket.

1. Gong Pálinkaház

Pontosan emlékszem a dátumra, hogy mikor kóstoltam először Gong pálinkát és ez a nap 2018. március 8-án volt. Szabó Edit borszakíró kifejezetten női borászoknak dedikált borkóstolóján a Cherchez la femme-en vettünk részt pálinkabíráló kolléganőimmel, ahol a Balaton Open elnevezésű pálinkaverseny népszerűsítése céljából kóstoltattuk több főzde pálinkáit. A verseny több szempontból is újszerű volt, egyrészt csak női pálinkabírálók vettek részt rajta, a hagyományostól eltérő volt a pontozási és értékelési rendszer, másrészt csak 3 gyümölccsel lehetett nevezni, almával, cseresznyével és szőlőtörköllyel. A kóstolókat rendre faggattuk az est során, hogy a megízlelt pálinkák közül melyik lenne a kedvencük és - főként a hölgyek - egyre gyakrabban mutattak a Gong cseresznye pálinkájára. Természetesen nem kérdés, megkóstoltam én is. Ennyi idő távlatából felesleges lenne szakértő bírálatot mondani róla, hiszen a tétel már nem kapható, de azt hiszem sokat elmond az is, hogy több ezer megkóstolt pálinka után is emlékszem rá. Később már egyre gyakrabban találkoztam a Gong pálinkákkal különböző pálinkaversenyeken, egyre több cikk jelent meg az elért eredményeikről (Quintessence - Közönségdíj - Fuji alma, World Spirits Award First Class Destillery minősítés, kétszeres Destillata nemzetgyőztes, TOP pálinkakiválóság elismerések, stb.), így elég gyorsan bekerült azon főzdék közé, akiknek a stabilan jó minőség okán pálinkáit jó szívvel ajánlottam az ismerősöknek.

Az ott tett látogatásom alapján azt hiszem nem túlzás azt mondani, hogy a Deszken található Gong Pálinkaház egy igazi ékszerdoboz, amely a tulajdonosok Dr. Zámbó Anita és László Sándor szerelemgyereke és persze tovább növeli belső értékeit az is, hogy mind az előállításban, mind az értékesítésben a család több tagja is részt vesz, akik szintén szívüket-lelküket beleteszik a közös munkába. A pálinkáik előállításához kizárólag jó minőségű gyümölcsalapanyagot használnak fel, e célból saját gyümölcsöst is telepítettek, kajszibarack, sajmeggyfákkal, sommal és szőlővel. A nagy fokú precizitás mellett azt hiszem az örökös megújulás az, ami elsősorban jellemzi a főzdét. Bizonyítja ezt az is, hogy reagálva a piaci igényekre saját előállítású gineket is bevezettek a portfóliójukba. A fogyasztók széles körű igényeinek megfelelve egyszerre több gint is bemutattak a piacnak, a hibiszkusszal és rózsaszirommal fűszerezett - egyébként Word Spirits ezüstérmes - Lady Pinket kifejezetten nőknek szánják, míg az ánizzsal, gyalogbodzával és zsályával fűszerezett Man Blue célcsoportja inkább a férfiak. A legnagyobb meglepetést számukra is a kifejezetten a magyar szájíz szerint megalkotott és ezt a névválasztásban is tükröző Hunor okozta, - amely egyébként a személyes kedvencem is - hiszen a World Spirits Award világbajnokságon gin-vodka kategóriában 5 kontinens előállítóit maga mögé utasítva lett első helyezett 2020-ban. A gin jellegét meghatározó boróka mellett a magyaros gerincet a gyömbér, menta, petrezselyem alkotják, melyek kiegészülnek többek között citrusokkal, rózsaszirommal, korianderrel és homoki szarvasgombával. Igazi ízkavalkád, amelyet a tonik kesernyés, jeges hűssége tesz teljessé.

Természetesen egy ilyen főzde a pandémia idején sem tétlenkedhetett, 2020. őszén fejezték be a főzde melletti korszerű gyümölcsfeldolgozó csarnokot, ahol a későbbiekben a gyümölcsfeldolgozás mellett majd gyümölcsliofilizálást és gyümölcslekvárok előállítását is tervezik. Nagy hangsúlyt fektetnek továbbá a pálinka népszerűsítésére, amelyhez egy közösségi élményteret is létrehoztak Szeged belvárosában, amely a Station Pálinkabisztró névre hallgat. A Gong pálinkákhoz prémium sonka- és sajtkülönlegességeket kínálnak és természetesen desszertjeiket, csokibonbonjaikat is pálinkával ízesítik. Tavaly karácsonyra a cég a Demeter Chocolate-tal együttműködésben előrukkolt egy Irsai Olivér pálinka ízesítésű szaloncukorral is, amely a Kézműves szaloncukrok versenyén 2. helyezést ért el. A pálinkás közösségépítés természetesen itt nem ér véget, az Andrássy út közelében, Budapesten hamarosan megnyitja kapuit a Station Budapest, amelynek egyik nem titkolt célja a pálinka népszerűsítése. Amennyiben a vírushelyzet engedi, heti rendszerességgel terveznek majd különböző eseményeket, kóstolókat tartani vendégelőadóikkal, hogy minél több embernek megmutassák a minőségi pálinkák szépségeit. Addig is nagy hangsúlyt fektetnek a  munkatársaik képzésére, tréningezésére. Az értékesítő csapatba egy sokak számára ismerős arcot is leigazolt a cég, Ő Vasas Bea pálinkamester-pálinkabíráló, aki korábban a Schiszler és az Alexander csapatait erősítette. A cég termékeinek arculata is vérfrissítést kapott, a külső mellett megváltozott a logó is és új szlogent is kapott a márka, ez a "Hadd szóljon!". Új termékcsoport is született, a Gong gyümölcsborok, meggy, piros ribizli és eper-málna ízesítésben kaphatók.

Ami számomra is újdonság volt és a korábban már említett látogatásom apropóját adta, az egy a főzdében szervezett workshop volt, amelyet a tervek szerint időről időre követni fog több is. A Gong különböző, pálinkához köthető szakterületek (reklám, marketing, pálinkaelőállítás, pálinkabírálat, stb.) jeles képviselőit hívta meg, hogy a munkatársakkal együtt vizsgálják meg a pálinka helyzetét, a termékeik pálinkapiaci lehetőségeit. A workshop elmaradhatatlan része volt természetesen a pálinkakóstolás is.  A tételsorból szőlő-törköly kategóriából külön kiemelném az Olaszrizling szőlő pálinkát, mely szőlővirágos, töppedt szőlőre emlékeztető, kedvesen mézes íz- és illatjegyeivel lopja be szívünkbe magát, a Cabernet Sauvignon szőlő pálinkát, amely szépen bemutatja a fajta jellemző illatjegyeit, a chilis-csoki, paprika, bors, ibolya és aszalt szilva is szépen megmutatkozik benne, valamint a bírákat még kicsit megosztó és kevésbé közismert Kabar szőlőből készült pálinkát, amely mézédes, mazsolás, diós-grillázsos ízvilágával tűnt ki és a Zéta törkölypálinkát, amely gesztenyepürés, diópános, legjobban a pozsonyi kiflire emlékeztető illatával és mazsolás-diós ízvilágával lehet majd vonzó a fogyasztók számára. És ha már cseresznyével kezdtem a sort, legyen egy cseresznye a befejező tételünk is. Ezúttal egy "szelíd" vadcseresznye pálinka vált csodálatom tárgyává. Ebben a tételben a lekvárosság és a gyümölcs üdesége egyaránt megjelenik, illatában többek között a kellemes, aszalt cseresznyés jegyek, az étcsokoládé és a bonbonos, tonkababos jegyek hagynak maradandó nyomot, míg ízében marcipános, kakaóporos és fűszerpaprikás  ízjegyek eredményeznek emlékezetes és maradandó ízélményt.

És ha valaki azt hiszi, hogy a Gong csapata nem tervez további meglepetéseket, az nagyot téved. Ha kíváncsiak vagytok, hogy mi köze a Gongnak Kukutyinhoz, akkor figyeljétek őket, hamarosan erre a titokra is fény derül!