Pálinkalakulat

2016\06\28

Fűszeres camembert-es szendvicskrém

mert a pálinka nem csak desszertekhez illik :-)

Gyors és finom! :-)

Hozzávalók:

2 csomag Tihany camambert (kb. 240-250 g)

5 dkg vaj

2 dkg szilvapálinkába áztatott aszalt paradicsom felaprítva (előző este áztassuk be őket)

Kb. 10 szem magozott zöld olivabogyó felaprítva

ízlés szerint só,bors

Elkészítés:

A camebert-et kockázzuk fel, majd aprítógéppel vagy botmixerrel pürésítsük, adjuk a krémhez az aprított olivabogyót és az aprított paradicsomot, Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Ha van pár kevésbé friss kifli, bagett, zsemle, akkor szeleteljük fel, mindkét oldalát kenjük meg minőségi olivaolajjal, majd sütőben szilikonlappal, vagy sütőpapírral kibélelt sütőben 180 C-on, légkeveréssel süssük, míg kellemes aranybarna színt nem kap, ekkor forgassuk meg őket és süssük tovább ugyanúgy. Kb. 15-20 perc, sütőtől függően, de érdemes nézni, nehogy odaégjen. A krémhez tálaljuk! 

Reggeli-Vacsora

2016\06\26

Gyömbéres sárgabarackos pite

Pálinkabírálóként nem csak az egyes gyümölcsök jellegét kell ismernünk, hanem az egyes gyümölcsfajtákét is. A szőlőből készült párlatok bírálata igen nehéz, mert rengetek fajta ismert, ráadásul készülhet szőlőpálinka, törkölypálinka, a szőlők borából párlat és a seprőből ráadásként seprőpárlat is. Ezért minden segítséget szívesen fogadunk, ami segít megjegyezni az egyes fajtajellegeket. Kb. egy éve pálinkabíráló tréningen mondta el véleményét egy Muscat blanc pálinkáról egy sommelier-nek készülő lány. Ő a gyömbéres barackos pitéhez hasonlította, ami azóta is mozgatta a fantáziám, ezért pusztán szakmai okokból el is készítettem. :-)

Hozzávalók:

Tésztához:

2,5 bögre liszt

2 evőkanál kristálycukor

1/2 teáskanál só

12 evőkanál hideg vaj kockákra vágva (egy kanál 15-20 g)

6 evőkanál hideg víz

Töltelék:

3/4 csésze kristálycukor

2 evőkanál kukoricakeményítő

2 evőkanál tápiókakeményítő (helyettesíthető 1 evőkanál kukoricakeményítővel)

3 evőkanál friss reszelt gyömbér (vagy 1,5 teáskanál őrölt gyömbér)

1 teáskanál őrölt fahéj

1 nagyobb csipet só

kb. 600 g sárgabarack kimagozva, kb. fél centisre felszeletelve

kb. 6 evőkanál darált barackpálinkába áztatott aszalt barack (az aszalványt áztassuk be annyi pálinkába, hogy ellepje, majd 1 éjszakát hagyjuk állni. másnap aprítsuk kisebb darabokra és botmixerrel őröljük pépesre)

1 teáskanál reszelt citromhéj

Elkészítés:

1. A tésztához keverjük össze a lisztet, kristálycukrot, sót, majd adjuk hozzá a vajat és a vizet. Gyúrjunk belőle tésztát, majd formázzunk belőle cipót. Tegyük be a hűtőbe, míg fel nem használjuk.

2. Keverjük össze a kristálycukrot, keményítőt, tápiókakeményítőt, a sót és a fahéjat, majd adjuk hozzá a citromhéjjat.

3. Adjuk a keverékhez a barackot és a reszelt gyömbért (ha őröltet használunk, akkor a száraz komponensekkel kell először összekeverni), valamint a pálinkás barackpépet.

4. Felezzük el a tésztát, majd kevés liszttel nyújtsuk ki úgy, hogy egy normál piteforma peremén kb fél centivel nyúljon túl. Helyezzük be a formába és igazítsuk a formához. A tészta másik felét felhasználásig rakjuk a hűtőbe.

5. Töltsük meg a formát a töltelékkel, majd a peremen túlnyúló tésztrészt hajtsuk rá a töltelékre. Nyújtsuk ki a másik tésztarészt is, majd helyezzük a töltelékesre, és "tapogassuk le" a széleken.

6. Vágjunk egymással szemben 4 csepp alakú lyukat a tésztán, hogy sütés közben a gőz eltávozhasson.

7. Helyezzük a pitét hűtőbe, és melegítsük elő a sütőt lb. 180 C-ra.

8. Süssük a pitét kb. 50-60 percig, míg aranybarna nem lesz (ha még nem elég barna, légkeveréssel süssük még kb. 1/4 óráig).

 

 

 

 

 

Desszertek

2016\06\24

Egyéjszakás kaland! :-)

2016. június 25-én

Aki a hétvégi hőség ellenére itt ragadt a fülledt Budapesten, ne csüggedjen! Számtalan program vár Rá! Szombaton este kerül megrendezésre a Múzeumok éjszakája programsorozat. Egy belépőjegy-karszalag áráért lehet látogatni az összes budapesti programot, mely felnőtteknek 1500,-, gyerekeknek (6-18 éves korig) 600,-Ft (6 éves kor alatt a belépés ingyenes). Emelett a karszalaggal ingyenesen igénybe vehetőek a múzeumi buszjáratok június 25-én 18:00 órától június 26-án 2:30 óráig. És hogy mindezt megkoronázzam, a MÁV és a GYSEV szolgáltatásait is 50%-kos kedvezménnyel vehetitek igénybe! :-)

A rengeteg érdekes program mellett természetesen pálinkás/párlatos és pezsgős programok is várják az érdeklődöket! ;-)

Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeum (1063, Budapest, Munkácsy M. 19/b)

18 órától - pálinkatörténeti kiállítás megnyitója,

18:30 órától - Dr. Minya Mihály előadása a magánfőzés és bérfőzetés szabályairól

19:15 órától - Mihályi László a PNT elnöke mutatja be a Pálinka Nemzeti Tanácsot

Emelett folyamatos bemutatón kóstolhatjátok meg a Bolyhos és Michlberger pálinkákat! :-)

Zwack Múzeum és Látogatóközpont (1095 Budapest, Dandár u. 1.)

Folyamatos délutáni programok:

Puskás kiállítás, Unicum bitter kurzus Gulyás Csaba italszakértővel, az eredeti állapotában felújított Unicum szíve lepárló megtekintése, Európa egyik legnagyobb minipalack-gyűjteménye

19:30-tól Zséda koncert, emellett az EB futballmérközéseinek élő közvetítéseit is megnézhetitek. :-)

Törley Gyűjtemény és Látogatóközpont

Törley múltja és jelene (pezsgővel és ínyencségekkel).

Hogyan kerül a buborék a pezsgőbe? 

És aki Kunszentmártonig is eljut, a Helytörténeti Múzeumban a Buborékok éjszakáján ismerkedhettek meg a sör történetével!

Jó szórakozást! :-)

 

Pálinkalauz

2016\06\22

Gyors feketeribiszke- és málnapálinkás bodzavirágos eperlekvár

alternatív verzió: Aletta muskotályos szőlőpálinkás lótuszvirágos eperlekvár

Piskóták édes tészták remek kísérője.

Hozzávalók:

1,5 kg eper

fél citrom leve

20-30 dkg cukor (eper édességétől függően)

1 csomag 3:1 arányú lekvárzselésítő anyag

2-4 cent feketeribiszke pálinka (én Cruxx-ot használtam)

2-4 cent málnapálinka (én Schiszler-t használtam)

kb. 10 tányérnyi bodzavirág (megmosva)

Elkészítés:

1. Az epret előző este csumázzuk ki, majd turmixoljuk le. Áztassuk bele a bodzatányérokat egy éjszakára. Másnap emeljük ki őket (nem baj, hogy ha a virágok lehullanak).

2. Adjuk az epervelőhöz a citrom levét a cukrot és a lekvárzselésítőt (árulnak 2 az 1-ben verziót is, ott a leírás szerint járjunk el).

3. Forraljuk, majd miután forrni kezd, még pár percig melegítsük, ha szükséges merjük le a habját.

4. Miután levettük a tűzről, adjuk hozzá a pálinkákat, majd merjük steril üvegekbe.

5. Állítsuk fejre 5 percig, majd visszafordítva hűtsük ki.

Bodzavirág helyett használhatunk szárított lótuszvirágot is (teaként fogyasztják). Ebben az esetbenis ugyanúgy járunk el, mint a bodzavirágnál. Egy ájszak áztatás után szűrővel lemerjük a virágokat (könnyen megy, mert a tetjén úsznak), majd ugyanúgy folytassuk, ahogy az előzőnél. A végén Aletta szőlőpálinkát adjunk hozz, kb. 5-6 centet.

Desszertek

2016\06\21

Országos Pálinkaverseny 2016

A mai napon került megrendezésre a Parlament Felső házában az Országos Pálinkaverseny 2016 és a Pálinkakiválóság díjátadója. Mind a hely, mind az esemény rendezése méltó volt a részt vevő pálinkákhoz! Sok ígéretes fiatal főzde is letette névjegyét. Akikkel eredményeik alapján a későbbiekben érdemes közelebbről is megismerkedni: Jánosházi Pálinka, Alexander pálinka és a a Príma Pálinkafőzde. Méltó volt a Várda Drink Exclusive sorozatának bemutatkozása és lenyűgöztek mindenkit a tavalyi győztes 1csepp és az Árpád pálinka eredményei is. Az idei év Champion pálinkái a következők lettek:

1. Champion alma: Jánosházi  Pálinka - Gála alma

2. Champion körte: Madarasi Pálinkaház - Körte

3. Champion vilmoskörte: Kisrét Manufaktúra - Árpád Pálinka - Piros vilmos

4. Champion birs: Cruxx Gemina - Birs

5. Champion cseresznye: Kisrét Manufaktúra - Árpád Pálinka - kisüsti fekete cseresznye

6. Champion meggy: Zimek - meggy

7. Champion kajszi: Nobilis - kajszi

8. Champion szilva: 1csepp - Penyigei szilva

9. Champion málna: Pannonhalmi - málna

10. Champion szeder: Zsindelyes Pálinkaház - szeder

11. Champion faeper: Kisrét Manufaktúra - Árpád pálinka - Prémium faeper

12. Champion ribiszke: Nobilis - Feketeribizli

13. Champion illatos szőlő: Kisrét Manufaktúra - Árpád pálinka - Irsai Olivér

14. Champion fehér szőlő: Csalló Pálinka - Kisüsti szőlő

15. Champion kék szőlő: Brill Pálinkaház - Kékfrankos szőlő

16. Champion illatos törköly: 1csepp - Hegykői törköly

17.  Champion fehér törköly: Szóráth Pálinka - Tokaji törköly

18. Champion kékszőlő törköly: Kisrét Manufaktúra - Árpád pálinka - Prémium Cabernet franc

19. Champion aszútörköly: Szóráth Pálinka - Tokaji aszútörköly

20. Champion ágyas gyümölcs: Nobilis - Ágyas meggy

21. Champion vadkörte: Príma Pálinkafőzde - Vadkörte

22. Champion kökény: Kisrét Manufaktúra - Árpád pálinka - kökény

23. Champion madárberkenye: Schiszler - madárberkenye

24. Champion vegyes gyümölcs: Kisrét Manufaktúra -Árpád pálinka - Cuvee 1 (bris-irsai-Lepotica)

A legeredeményesebb kereskedelmi főzde: Kisrét Manufaktúra -Árpád pálinka - 7 champion díjjal és számtalan arany és ezüst minősítéssel.

Az év pálinkája 2016 pedig: Kisrét Manufaktúra -Árpád pálinka - PIROS VILMOS

GRATULÁLUNK A DÍJAZOTTAKNAK!! :-)

Ui.: Pálinkás ételek sajnos nem voltak, de sebaj..talán legközelebb. ;-)

Pálinkalauz